A Review of Kahlil Gibran’s Major Creative Works (Ulasan Hasil Karya Kreatif Utama Kahlil Gibran) - Altabaa, Homam; Fekry Faris, Waleed; Hamawiya, Adham (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2021)
Kahlil Gibran is one of the most important writers of modern Arabic literature and one of the most successful poets of English in the twentieth century. He is undoubtedly a pioneer among Arab poets and novelists writing in English and the most important figure in the Émigré literary movement. His world-wide popularity is due in large part to his universal spiritual message of love and compassion. This study, focusing on both his Arabic and English works, seeks to explore the various contextual aspects that affect all of Gibran’s works since his birth in Mount Lebanon. It also presents a critical overview of all his works for readers and critics that seek a deeper appreciation and a more comprehensive understanding of this literary genius. The study highlights the spiritual element which serves as the link that unifies his Arabic and English works and propels them to enduring literary and popular success across cultures. Keywords: Kahlil Gibran, Āmigré Literature, Diaspora Writers, Spirituality, Perennialism. Abstrak Kahlil Gibran merupakan salah seorang penulis yang tersohor dalam kesusasteraan Arab moden dan salah seorang penyair Inggeris yang berjaya pada abad kedua puluh. Kredibiliti beliau tidak diragukan kerana beliau merupakan perintis dalam kalangan penyair dan novelis Arab yang menulis dalam bahasa Inggeris dan tokoh terpenting dalam gerakan sastera Émigré. Sebahagian besar popularitinya di seluruh dunia adalah disebabkan oleh mesej rohani universal cinta dan belas kasihannya. Kajian ini difokuskan kepada kedua-dua karya Arab dan Inggerisnya untuk meneroka pelbagai aspek kontekstual yang mempengaruhi semua karya Gibran sejak kelahirannya di Gunung Lubnan. Kajian ini juga memberikan gambaran keseluruhan yang kritis mengenai semua karya beliau kepada pembaca dan pengkritik yang mencari penghayatan yang lebih mendalam dan pemahaman yang lebih komprehensif tentang kehebatan sastera ini. Kajian ini juga mengenengahkan unsur kerohanian yang berfungsi sebagai penghubung yang menyatukan hasil karya Arab dan Inggerisnya dan mendorong mereka kepada kejayaan sastera dan popular yang berkekalan di seluruh budaya. Kata Kunci: Kahlil Gibran, Sastera Āmigré, Penulis Diaspora, Kerohanian, Perenialisme.