Standardisation of Halal Industry towards Sustainable Development Goals (SDG) (Penyeragaman Industri Halal ke arah Matlamat Pembangunan yang Mampan (SDG)) - Abdullahi Busari , Saheed; Sitiris, Miszairi (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2021)
The purpose of this paper is to analyse the prospects and challenges of the halal industry towards achieving health, environmental, social and economic sustainable development goal. This study relies on qualitative approach to gather data from secondary sources. The paper uses doctrinal approach to analyse the relationship between halal industry, maqāṣid sharīʿah and the sustainable development goals. The increase in demand for halal products is due to greater awareness and religious consciousness of most consumers, particularly among Muslim nations. However, there have been rising concerns about how halal industry can achieve sustainable health, environment, social and economy development goals. Even though halal industry assures halal (permissible) food by forbidding swine and alcohol businesses, it also entails an end to end ṭayyib (wholesomeness) of the products and services for a sustainable ecosystem as imbedded in maqāṣid sharīʿah. This paper explicates useful issues and challenges that principal institutions of the halal industry need to address to achieve halal sustainable development goals. Keywords: Standardization, Ḥalālan, Ṭayyiban, Maqāsid Shariah, Fatwā, Sustainable Development Goals. Abstrak Tujuan kajian ini dibuat adalah untuk menganalisis prospek dan cabaran industri halal ke arah mencapai matlamat pembangunan mampan sama ada dari segi kesihatan, alam sekitar, sosial dan ekonomi. Kajian ini mengaplikasikan kaedah kualitatif melalui pengumpulan data dari sumber sekunder. Ia menggunakan pendekatan doktrin di dalam menganalisa hubungan di antara industri halal, maqāṣid sharīʿah dan matlamat pembangunan mampan. Peningkatan permintaan terhadap produk halal adalah disebabkan oleh kefahaman serta kesedaran agama yang tinggi di kalangan pengguna, terutamanya di kalangan negara-negara Islam. Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan yang semakin meningkat berhubung bagaimana industri halal boleh mencapai matlamat kesihatan, alam sekitar, sosial dan pembangunan ekonomi yang mampan. Walaupun industri halal memberi jaminan makanan halal (dibenarkan) dengan melarang perniagaan babi dan alkohol, ia juga melibatkan jaminan hujung ke hujung (keseluruhan proses) adalah produk serta perkhidmatan yang ṭayyib bagi mewujudkan ekosistem yang mampan sebagaimana termaktub di dalam maqāṣid sharīʿah. Kajian ini menerangkan isu-isu serta cabaran yang perlu ditangani oleh institusi-institusi utama dalam industri halal untuk mencapai matlamat pembangunan halal yang mampan. Kata Kunci: Penstandardan, Ḥalālan, Ṭayyiban, Maqāsid Shariah, Fatwā, Matlamat Pembangunan yang Mampan.