Predictors of the Creative Islamic Personality (Penentu Keperibadian Islam Kreatif) - bint Abdullah bin Matib Alshehri, Nourah (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2021)
This paper, focusing on students of Islamic studies in public universities, was conducted to investigate the role of imaginational, intellectual, and emotional overexcitability in the creative Islamic personality. Also, the influence of self-efficacy and the creative environment on these three forms of overexcitability and the Islamic creative personality in public universities were examined. The sample comprised 396 Islamic students from 13 universities. The following instruments were used: the overexcitability (Imaginational, Intellectual, and Emotional) subscales, Creative Environmental Scale, Self-Efficacy Scale, and Islamic Creative Personality Scale. The data were analyzed through structural equation modeling. The results revealed the following: (1) Increases in intellectual and emotional overexcitability lead to the enhancement of the Islamic creative personality. (2) An enhancement in creative self-efficacy leads to the enhancement of the creative personality. (3) An enhancement in the creative environment leads to the enhancement of the Islamic creative personality. (4) Self-efficacy and the creative environment mediate the effects of intellectual and emotional overexcitability on the Islamic creative personality. Keywords: Environmental Creativity, Overexcitability, Personal Creativity, Self-Efficacy. Abstrak Kajian terhadap pelajar-pelajar pengajian Islam universiti awam ini dijalankan untuk mengetahui peranan keterlaluan berlebihan dalam imiginasi, intelektual, dan emosi dalam keperibadian Islam kreatif. Ia juga bertujuan mengetahui pengaruh kecekapan kendiri dan persekitaran kreatif terhadap ketiga-tiga bentuk keterlaluan berlebihan dan keperibadian Islam kreatif di universiti awam. Sampel kajian adalah terdiri daripada 396 orang pelajar pengajian Islam dari 13 buah universiti awam. Instrumen yang digunakan merupakan sub-skala keterlaluan berlebihan (Imaginational, Intellectual, and Emotional), Skala Persekitaran Kreatif, Skala kecekapan kendiri, dan Skala Keperibadian Islam kreatif. Kajian ini menggunakan Structural Equation Modelling (SEM) sebagai kaedah analisis data. Hasil kajian mendapati: (1) Peningkatan kelebihan keterlaluan intelektual dan emosi menyebabkan peningkatan keperibadian Islam kreatif. (2) Peningkatan kecekapan kendiri kreatif membawa kepada peningkatan daya kreatif. (3) Peningkatan dalam persekitaran kreatif membawa kepada peningkatan keperibadian Islam kreatif. (4) Kecekapan kendiri dan persekitaran kreatif merupakan pengantara antara kesan kelebihan keterlaluan intelektual dan emosi terhadap keperibadian Islam kreatif. Kata Kunci: Kreativiti persekitaran, keterlaluan berlebihan, kretiviti keperibadian, kecekapan kendiri.