Women in the Civil Service of Bangladesh: Pathways and Stumbling Blocks (Wanita dalam Perkhidmatan Awam di Bangladesh: Halangan dan Penyelesaian) - Jannatul Ferdous, (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2019)
The civil service as supporting mechanism for government in every country plays a vital role in governance. Bangladesh is not excluded in this case. Comparable partaking of equally males and females in the decision making procedure is indispensable for the progress of a state. Over the previous decades in Bangladesh, women’s status of employment has amplified. However, women are still staying behind in contrast to men. Women’s lively involvement in executive task is not simply vital for confirming parity and fairness for themselves as populaces of the state, but also it helps in turn into more approachable and proficient of addressing the necessities of women along with men. As Bangladesh accompanied by other developing countries are devoted to lessening of the gender discrimination as a share of their communal advancement programs; the situation of discrimination of women in the civil service of the state appeals for exploration of their definite position, discover the fundamental causes. This paper pinpoints and investigates issues that represent the positive progression of women to senior points in the civil service. The paper discusses that though the general picture of women in the civil service has amplified. But the existence of women in the higher positions is still now low, which is revealing of the presence of stumbling blocks to the progression of women. Keywords: women, representation, civil service, Bangladesh. Abstrak Perkhidmatan awam sebagai mekasnime sokongan kerajaan di setiap negara memainkan peranan yang penting dalam pengurusan pentadbiran. Bangladesh tidak dikecualikan dalam kes ini. Pengambilan yang sama antara lelaki dan perempuan dalam prosedur membuat keputusan adalah sangat diperlukan untuk kemajuan negara. Sepanjang dekad yang lalu di Bangladesh, status wanita dalam pekerjaan telah diperkukuhkan. Walaubagaimanapun, status wanita tetap berada agak jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan para lelaki. Penglibatan aktif para wanita dalam bidang eksekutif bukan sahaja penting untuk menjelaskan persamaan dan keadilan mereka sebagai penduduk di negara tersebut tetapi membantu menangani isu keperluan wanita bersama lelaki dengan lebih berkesan. Sebagaimana Bangladesh dan juga beberapa negara lain telah dikhaskan untuk mengurangkan diskriminasi gender sebagai sebahagain daripada program kemajuan masyarakat, situasi diskriminasi wanita dalam sektor perkhidmatan awam memerlukan satu tinjaun terhadap kedudukan mereka bagi mengetahui sebab-sebab utamanya. Kajian ini mengenalpasti dan menyiasat isu-isu yang membawa kepada perkembangan positif wanita dalam perkhidmatan awam. Kajian ini menjelaskan bahawa walaupun gambaran umum wanita dalam perkhidmatan awam telah diperkuatkan, namun peluang wanita menyandang jawatan-jawatan yang tinggi masih terhad dan berkurangan. Ini menunjukkan terdapat halangan-halangan yang mengganggu proses kemajuan dan perkembangan para wanita. Kata Kunci: Para wanita, perwakilan, perkhidmatan awam, Bangladesh.