Is Integration of Ethics in Islam with Social Sciences Viable? Explor-ing the Meaning and Nature of al-Akhlaq from the Qur’anic and Muslim Ethicists’ Perspectives (Adakah Integrasi Ilmu Etika dalam Islam dengan Sains Kemasyarakatan Berdaya Maju? Eksplora) - Abd Rahman, Amilah binti Awang (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2018)
Akhlaq is not only a major dimension of Islam, but also the root of humanity in Islam. However, its relevance to the modern disciplines is yet to be extensively explored. This paper aims at looking into the relevance of akhlaq to the modern life, mainly through the Social Science disciplines. This paper analyzes the meaning of akhlaq with special connotation and expectation from the Qur’anic perspective, and its interpretation from Muslim ethicists. This paper seeks to answer the central problem related to typical perception on religious ethics that hinders its harmonious integration into the realm of human experience. The paper touches the issues on the real nature of Akhlaq and the place of human freedom and objectivity in Akhlaq. The role of Akhlaq in dealing with individual versus societal end is also explored. It is found that Akhlaq acts beyond the typical normative ethics and consistent in its standpoint of human agency with its concepts of motivation and sanction as addressed by the Qur’an. Instead of being abstract and dry, the generic nature of values in Akhlaq is adjustable to different experience, and harmonious to the life needs both at individual as well as societal level of man. Hence, akhlaq opens its door widely to work together with Social Science disciplines which can further enhance a better understanding of humanities in facing the social changes. Keywords: Akhlaq, Social Sciences, Qur’anic Ethics, Normative, Motivation, Sanction. Abstrak Akhlaq bukan sahaja merupakan satu dimensi Islam yang utama, tetapi juga merupaka akar umbi kepada kemanusiaan dalam Islam. Walau bagaimanapun, hubungannya dengan disiplin-disiplin moden masih belum diteroka dengan mendalam. Makalah ini bertujuan untuk mengkaji tentang hubungkait akhlaq dengan kehidupan moden terutamanya melalui disiplin Sains Kemasyarakatan. Ia menganalisa maksud akhlaq melalui konotasi khusus istilah dalam Bahasa Arab dan apa yang dibayangkan oleh al-Qur’an, berserta pentafsiran daripada ahli ilmu etika. Makalah ini ingin memberikan jawapan kepada permasalahan pokok tentang persepsi tipikal terhadap akhlak agama yang menghalang daripada mempunyai hubungan yang harmoni dengan ruang lingkup pengalaman manusia. Perbincangan menyentuh isu berkenaan sifat sebenar Akhlaq dan kedudukan kebebasan manusia dan ciri-ciri objektiviti Akhlaq. Peranan Akhlaq untuk memenuhi keperluan individu atau masyarakat juga dibincangkan. Dapatan kajian ialah Akhlaq bertindak melampaui persepsi tipikal etika normatif serta ia bergerak seiring dengan peranan manusia yang bertanggung jawab yang lengkap dengan konsep motivasi dan sanksi seperti yang dibawakan oleh al-Qur’an. Nilai-nilai Akhlaq adalah bersifat umum, dan bukannya tidak difahami (abstrak) dan statik, menjadikan ianya boleh dilentur mengikut pengalaman manusia yang berbeza dan harmoni dengan keperluan kehidupan manusia sama ada di peringkat individu mahupun masyarakat. Maka, Akhlaq membuka pintu yang luas kepada kerjasama dengan disiplin Sains Kemasyarakatan yang boleh membantu ke arah pembentukan pemahaman yang lebih baik tentang kemanusiaan ketika menghadapi segala perubahan dalam masyarakat. Kata Kunci: Akhlaq, Sains Kemasyarakatan, Etika al-Qur’an, Normatif, Motivasi, Sanksi