Muslim Education In Oyo Alaafin: Challenges And Developments Analysis (Pendidikan Islam Di Oyo Alaafin: Pembangunan Dan Cabaran Suatu Analisis) - Ogunbado, Ahamad Faosiy (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2018)
Abstract Islam as a (dÊn) religion and a perfect way of life was the first vehicle that conveyed education to the people of Oyo Alaafin, as it has done so in many parts of the country (Nigeria). This form of education is termed here as Arabic/Islamic education. Later on, Christianity came in with another system known as Western education. Generally, education is seen as a catalyst for knowledge acquisition as well as an instrument of growth, development, transformation and civilization. Be that as it may, the paper depicts the geographical location of Oyo Alaafin on the map, discusses the emergence of Islam in Oyo and talks about what is meant by education. It analyses how the Oyo people were acquainted with the Arabic/Islamic system of education before other forms of education. The study also exposes the challenges that the Western type of education posed on the Arabic/Islamic form and the resistance from the latter. It also sheds light on the gradual development(s) that led to the harmonization and amalgamation of the two educational systems. The research provides some suggestions for further enhancement of Muslim education not only in Oyo Alaafin, but also in Nigeria as a whole. This paper is essentially a library-oriented research, which involved acquisition of materials and data from books, journals, online journal articles and magazines. Furthermore, some interviews were also conducted. Keywords: Arabic/Islamic, Challenges, Developments, Education, Muslim, Oyo Alaafin, Western. Abstrak Islam sebagai agama dan cara hidup yang lengkap menjadi pengerak kepada pembangunan pendidikan dalam kalangan penduduk Oyo Alaafin, dan tersebar di banyak kawasan di Nigeria. Pendidikan yang sebegini dikenali sebagai pendidikan Arab-Islam. Setelah itu agama Kristian masuk dengan membawa sistem pendidikan Barat. Pada umumnya, pendidikan dilihat sebagai pemangkin kepada penhasilan ilmu pengetahuan dan pada masa yang sama menjadi pengerak kepada pertumbuhan, pembangunan, transformasi dan tamadun. Walau apa keadaan sekalipun, kertas kerja ini akan menyatakan kedudukan geografi Oyo Alaafin. Kertas kerja ini membincangkan sejarah kedatangan Islam ke Oyo serta menghuraikan apa yang dimaksudkan dengan pendidikan serta menganalisis bagaimana penduduk Oyo mengenali sistem pendidikan Arab-Islam pada peringkat awal sebelum ketibaan sistem-sistem yang lain. Kajian ini juga cuba mendedahkan cabaran-cabaran daripada sistem pendidikan Barat terhadap sistem pendidikan Arab-Islam dan usaha yang dilakukan orang Islam bagi menyekat pengaruh sistem pendidikan Barat. Kajian ini turut menyatakan secara berperingkat proses pembangunan ke arah mengharmoni dan mencantumkan kedua-dua sistem berkenaan. Kajian ini turut mengemukakan beberapa cadangan ke arah penambahabaikan pendidikan Islam, bukan sahaja di Oyo Alaafin tetapi juga di Nigeria secara amnya. Kajian ini banyak menggunakan bahan-bahan perpustakaan bagi mendapatkan data-data kajian menerusi buku, jurnal dan majalah di samping wawancara dan temubual. Kata Kunci: Arab-Islam, cabaran, pembangunan, pendidikan, orang Islam, Oyo Alaafin, Barat.