Does Religion Play a Role in Affecting Working Decision among Malay Women? (Adakah Agama Berperananan Mempengaruhi Penglibatan Wanita dalam Ekonomi) - Kassim, Salina; Mohd Yunus, Saidatolakma; Kamaruddin, Zuraidah (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2022)
In Malaysia, there is a noteworthy increase in the participation of Malay women in various economic sectors over the years. This study aims to examine the role of religion in influencing the motivation of Malay women in making the decision to participate in the job market. The study relies on the meta-analysis on the vast literature available on this topic. The result of this study contributes towards providing critical inputs on improving the role of Malay women in the economic progress and nation development of Malaysia. Keywords: Malay women, Economic participation, Islam, Malaysia. Abstrak Di Malaysia, penglibatan wanita dalam pelbagai sektor ekonomi menujukkan peningkatan beberapa tahun kebelakangan ini. Artikel ini mengkaji pengaruh agama terhadap motivasi wanita Melayu dalam membuat keputusan untuk bekerja. Artikel ini berdasarkan meta-analisis daripada kajian-kajian lepas dan hasil kajian ini dapat dijadikan sebagai satu usaha bagi memajukan peranan wanita Melayu dalam kemajuan ekonomi dan pembangunan bangsa di Malaysia. Kata Kunci: Wanita Melayu, Penglibatan ekonomi, Islam, Malaysia.