Technical Framework of Qatar’s Foreign Aid Policy: Guiding Documents and Operative Institutions (Rangka Kerja Teknikal Dasar Bantuan Asing Qatar: Dokumen Panduan dan Institusi Pelaksana) - Bashir, Fadhl A.; Abdullahi Abdelsalam, El Fatih (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2021)
This paper presents essential aspects of the State of Qatar foreign aid policy (QFAP), which is closely tied to the wider country’s foreign policy. The study traces and explains vital foundations of the country’s foreign aid policy framework and its decision-making process, mainly the guiding documents and operative institutions. Evidently, the content and structure of these two technical elements reflect the political and socio-cultural background as well as the regional and global surrounding of the state of Qatar. Although it is an emerging donor, Qatar’s aid documents and institutions are showing radical development and prestigious institutionalizing. The technical guidance and the inclusiveness of QFAP documents and widespread operations of its institutions show that Qatar has further benefited from its partnerships and global engagements to advance its aid policy making. This research used face-to-face interviews with key Qatari officials and scrutinized the state official documents and quoted speeches and statements, in addition to other relevant academic materials. Keywords: Foreign Aid Policy, Qatar, Documents, Institutions, Policy-Making. Abstrak Artikel ini membentangkan aspek dasar bantuan luar negeri Qatar (QFAP), yang berkait rapat dengan rangka kerja umum dasar luar negeri yang lebih luas. Kajian ini mengesan dan menerangkan 2 asas penting rangka kerja dasar bantuan asing negara dan proses membuat keputusannya; iaitu dokumen panduan dan institusi pelaksana. Melalui kajian ini, jelas menunjukkan bahawa kandungan dan struktur kedua-dua elemen teknikal ini mencerminkan latar belakang politik dan sosio-budaya serta persekitaran serantau dan global negara Qatar. Walaupun Qatar merupakan penderma yang baru menonjolkan diri dalam landskap bantuan global, namun dokumen dan institusi bantuan Qatar menunjukkan ia sebagai perkembangan positif dan institusi yang berprestij. Panduan teknikal dan keterangkuman dokumen QFAP dan operasi meluas institusinya menunjukkan bahawa Qatar telah terus mendapat manfaat daripada perkongsian dan penglibatan globalnya untuk memajukan pembentukan dasar bantuannya. Kajian ini dijalankan berdasarkan temu bual langsung dengan para pegawai Qatar dan pakar yang berkaitan, di samping menganalisis dokumen dan laporan rasmi negara, memetik ucapan dan kenyataan rasmi, serta mengambil kira sumber akademik dan saintifik lain yang berkaitan. Kata Kunci: Dasar Bantuan Asing, Qatar, Dokumen, Institusi, Proses Pembentukan Dasar.