Sunni School of Thought in Southeast Asia: Muslim Intellectual Responses to New Ideological Trends (Fahaman Ahlussunnah wa al Jama’ah di Asia Tenggara: Pemahaman dan Tanggapan Golongan Cerdik Pandai Muslim terhadap Ideologi-Ideologi Baharu) - wahyono, zubaidi; D. Gamon, Alizaman (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2020)
The study explores various definition of Ahl al-sunnah wa al-Jama’ah and its main principles as understood by Muslim scholars in Southeast Asia as well as the controversies that had taken place over the years. The study highlights the responses of Muslim scholars and religious authorities in resolving the controversies within the Muslim communities. The controversies started when the authority of the Sunni school of thought in ASEAN Muslim communities had been tested with the emergence of the rationalist Muslim group and Salafism as advocated by Wahabism. On the other hand, the influence of Shi’ism and other foreign ideologies such as pluralism and liberalism had augmented the complexity of the issue. The study employed qualitative research methodology studying both the literature and the people to ensure the validity of the source. Given the scarcity of literature written by Muslim scholars, this study relies on primary sources such as unpublished works, interviews, and fieldwork in addition to library research. Among the important findings of the study is that there are various interpretations of Ahl al-Sunnah wa al jamÉ‘ah due to various methods adopted in interpreting the theological stance of Islam. These differences somehow had caused the Muslims in the region and their scholars divided and disunited. The new ideologies and philosophies had contributed to the complexity of the issue and challenged the Muslim scholars to come up with an uninformed opinion to solve the problems. It is therefore recommended in this study that a unified system of thought is crucial to attaining the socio-religious agenda of ASEAN Muslim communities. Keywords: Sunni, South East Asia, Muslim response, theological and ideological stance, controversies. Abstrak Kajian ini mencuba untuk menerokai polemik mengenai pemahaman dan penafsiran istilah Ahlu al Sunnah wa al Jama’ah serta ciri-cirinya seperti yang difahamai oleh para Ulamak di Asia Tenggara sejak mutaakhir ini. Kajian ini menyerlahkan tindak balas ulamak Islam dan pihak berkuasa agama dalam menjelaskan kontroversi dalam masyarakat Islam mengenai takrif Ahlu al Sunnah wa al Jamaah dan prinsip-prinsip utamanya seperti yang difahami oleh ulamak Nusantara dan percanggahan yang berlaku sejak kebelakangan ini. Percanggahan pemahaman Ahlu al Sunnah wa al Jamaah bermula apabila masyarakat Islam ASEAN mula diuji dengan kemunculan kumpulan Islam rasionalis dan Salafi seperti fahaman Wahabi. Tambahan lagi pengaruh Syi’ah dan ideologi asing lain seperti Pluralisme dan Liberalisme telah menambah kerumitan isu tersebut. Kajian ini melibatkan kedua-dua kaedah kajian perpustakaan dan pemerhatian bagi memastikan kesahihan sumber maklumat. Memandangkan kurangnya rujukan yang ditulis oleh ulama Islam, kajian ini juga merujuk kepada sumber lain seperti kertas kerja yang tidak diterbitkan, temubual, dan kerja lapangan di samping penyelidikan Perpustakaan. Antara temuan daripada kajian itu, didapati bahawa perbezaan penafsiran mengenai pengertian Ahl Al-Sunnah wa Al jama’ah adalah kerana perbezaan sumber dan kaedah dalam memahami beberapa isu mengenai akidah Islam. Ini telah menyebabkan umat Islam di rantau ini dan ulama berbelah bagi dan terpecah belah. Ideologi dan falsafah baru telah menyumbang kepada kerumitan isu tersebut dan mencabar ulama Islam untuk memberikan pandangan yang terpadu untuk menyelesaikan masalah tersebut. Oleh itu, adalah disyorkan menerusi kajian ini satu kajian pemikiran terpadu oleh ulamak di Nusantara adalah penting untuk mengelakkan kecelaruan dalam memahami isu-isu akidah Islam dalam mencapai agenda meningkatkan sosio-ekonomi masyarakat Islam ASEAN. Kata Kunci: Akidah, Ahulussunnah, Pemikiran Islam, Muslim Asean, Tindak balas.