A Survey Study of Recent Works on Nasr’s Eco-Religious Thought and Approach (Satu Tinjauan Terhadap Karya-Karya Terbaru Tentang Pemikiran dan Pendekatan Eco-Agama Nasr) - Abu Sayem , Md. (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2021)
The current paper presents a brief survey study on recent works on Nasr’s eco-religious thought and approach. The paper aims to analyse these works critically to focus how and up to what level their discussions can match with Nasr’s original understanding. The research methodology is basically literature review with textual analysis. In so doing, the article attempts to enrich the present discussion on Nasr’s eco-religious vision. Keywords: Eco-philosophy, Eco-spirituality, Perennial philosophy, Seyyed Hossein Nasr, Sacredness of Nature, Sanctity of life. Abstrak Sebahagian cendiakawan berminat mempelajari pemikiran tradisional Seyyed Hossein Nasr mengenai persekitaran. Karya-karya mereka membantu tersebarnya pemikiran eko-agama Nasr secara penghargaan dan juga kritikan. Artikel ini mengkaji karya-karya terbaru mereka mengenai pemikiran dan pendekatan eko-agama Nasr untuk melihat sejauh mana karya-karya ini dapat disesuaikan dengan pemikirannya yang sebenar. Kaedah yang digunakan adalah menerusi tinjauan kajian-kajian lepas dan analisis teks. Artikel ini menyumbang kepada kepelbagaian karya-karya yang sedia ada mengenai pemikiran eko-agama Nasr. Kata Kunci: Eco-filosofi, eco-spiritual, falsafah abadi, Sayed Hossein Nasr, rahsia alam, kesucian hidup.