Islam, Globalization and Public Sector Governance (Islam, Globalisasi dan Pentadbiran Sektor Awam) - SM Abdul Quddus (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2019)
Globalization started sometime ago and is an ongoing process. It is a diverse phenomenon, which has had tremendous impact on all aspects of human life. The spread of the culture of globalization can predominantly be attributed to the usage of modern electronic media such as the internet. As Islam is a global phenomenon, it becomes apparent that its principles should be held in the esteem befitting its status and not disregarded as irrelevant. Religious people of all age categories must agree to adapt their traditions to deal with the challenges of modernity. The end goal of globalization is thus to assess and integrate common ground into the world views of Islamic versus Western values rather than provoke bi-polarization and discord. As globalization in its current iteration predominantly stems from the influences of the West, it is paramount to scrutinize the differences in the Muslim interpretation of globalization in relation to its modern incarnation, to explore its differing definitions, the fluctuating goals of the educational systems, the sidelining of local traditions and languages, factors derived from the advent of “brain-drain” from certain nations, appropriate Muslim actions in response to globalization, and finally onto the question, how public sector management should be reformed in line with the reality of globalization and Islamic philosophy of government and administration in the contemporary era? However, following the example of the Western capitalist models and excluding religious public sector reform has produced varied reactions in MMCs. Such reactions include widespread social alienation and accelerated unhappiness and promotion of restless competition rather than cooperation. All these realities raise some unavoidable questions and debates that need to be properly addressed both from theoretical and practical perspectives. A refocused attention at the philosophy of public sector governance in light of the role of religion on the globalized and technology-driven world is an important endeavor to undertake. Thus the main objective of this paper is to explore an administrative model for public sector governance that will fulfil the socio-economic, technological and spiritual needs of a society. Data for this paper is collected mainly from secondary sources i.e. content analysis. ‘Islamic administrative model’ as suggested by Al-Buraey are used as the theoretical underpinning for this study. Keywords: Globalization, Heartware and software, Islam, New Public management, Islamic administrative model. Abstrak Globalisasi telah berlaku sejak dahulu lagi dan ia adalah proses yang berlaku secara berterusan. Ia adalah fenomena yang pelbagai, yang memberi kesan besar kepada manusia dari pelbagai aspek. Penyebaran globalisasi budaya di dominasi besar oleh penggunaan media elektronik moden seperti Internet. Oleh kerana Islam adalah fenomena global, jelaslah bahawa prinsipnya harus dipegang dengan harga yang sesuai dengan statusnya dan tidak sepatutnya dianggap sebagai tidak relevan. Orang yang beragama dari setiap lapisan umur mesti mengekalkan adat mereka walaupun mendepani arus kemodenan yang mencabar. Matlamat terulung globalisasi adalah untuk menilai dan mengintegrasikan titik persamaan tentang pandangan dunia pada nilai murni Islam atau nilai murni barat dan bukannya mencetuskan polarisasi dan perpecahan. Oleh kerana globalisasi pada hari ini didominasi sepenuhnya dari pengaruh Barat, adalah sangat penting untuk meneliti perbezaan dari sudut tafsiran Muslim juga tentang globalisasi berhubung dengan penjelmaan modennya, untuk meneroka definisi yang berbeza, matlamat yang berubah-ubah dalam sistem pendidikan, mengetepikan tradisi dan bahasa tempatan, faktor-faktor yang diperoleh daripada kemunculan "keberanian otak" dari negara-negara tertentu, tindakan Islam yang sesuai sebagai tindak balas kepada globalisasi, dan akhirnya kepada persoalan, bagaimana pengurusan sektor awam perlu diperbaharui selaras dengan realiti globalisasi dan falsafah Islam kerajaan dan pentadbiran dalam era kontemporari? Walaubagaimanapun, menuruti contoh model kapitalis barat dan meminggirkan sektor awam agama telah menghasilkan pelbagai tindak balas dalam MMCs. Reaksi sedemikian merangkumi pengasingan sosial yang meluas dan meningkatkan jurang ketidakpuasan dan menggalakkan persaingan yang tidak sihat berbanding untuk kerjasama. Kesemua realiti ini menimbulkan beberapa persoalan dan perdebatan yang tidak dapat dielakkan yang perlu ditangani dengan baik dari perspektif teori dan praktikal. Penelitian semula pada falsafah tadbir urus sektor awam yang dibantu oleh peranan agama terhadap dunia global yang serba berasaskan teknologi merupakan usaha penting untuk dilaksanakan. Oleh itu objektif utama penulisan ini adalah untuk meneroka model pentadbiran untuk tadbir urus sektor awam yang akan memenuhi sosioekonomi, teknologi dan keperluan rohani daripada masyarakat. Data dari kertas ini dah dikumpulkan terutamanya dari sumber kedua iaitu analisis kandungan. ‘Model pentadbiran Islam’ seperti yang dicadangkan ole Al-Buraey dah digunakan sebagai asas teori bagi kajian ini. Kata Kunci: Globalisasi, perkakasan dan perisian, Islam, Pengurusan Awam Baru, Model Pentadbiran Islam.