Legal Maxim: “Every Loan That Brings Benefit Is Usury,” Its Related Issues and Implementation in Pre-Islamic and Malaysian Financial Transactions(Kaedah Fiqhiyyah: Setiap Pinjaman Beserta Faedah Itu Riba. Isu-Isu Berkaitan dan Perlaksanaannya Sejak Zama) - Amanullah, Muhammad (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2018)
Abstract An important Islamic legal maxim is “Every loan that brings benefit is usury”. A normal ruling of the Sharῑ‘ah is that if anyone receives a loan from a person or a bank, he is supposed to return its exact amount to the moneylender. Any increase to it is considered usury (ribᾱ’) and therefore forbidden. However, jurists dispute over the following issue: “If this increase is not stipulated at the time of giving the loan, and the borrower gives it at the time of paying the loan back to the lender .” Some jurists maintain that this is lawful, while others consider it as forbidden. Using descriptive and analytical methods, this paper discusses this legal maxim, its proofs, and the disputes of jurists on its related issues, while placing emphasis on the stronger opinion. It then strives to discuss its implementation in some pre-Islamic and Malaysian financial transactions. Keywords: Legal maxim, loan, ribᾱ’, lawful, implementation, financial transactions. Abstrak Satu kaedah fiqhiyyah yang penting ialah "Setiap pinjaman yang menghasilkan manfaat adalah riba". Kaedah sebenar dalam Sharῑ’ah ialah jika sesiapa menerima pinjaman daripada seseorang atau bank, dia sepatutnya mengembalikan jumlah yang sama kepada pemberi pinjaman itu. Setiap lebihan yang dikenakan atas jumlah pinjaman dianggap riba (ribᾱ ’) dan hukumnya adalah haram. Walau bagaimanapun, para fuqaha berselisih pendapat terhadap isu ini: "Sekiranya lebihan ini tidak disyaratkan semasa pemberian wang pinjaman tetapi diberikan oleh peminjam semasa pembayaran balik dilakukan maka ianya dibolehkan menurut sesetangah fuqaha". Beberapa ahli hukum berpendapat bahawa praktis sebegini adalah sah, sementara yang lain menganggapnya sebagai haram. Dengan menggunakan kaedah deskriptif dan analisis, makalah ini akan mengupas secara detail kaedah fiqhiyyah ini, dalil-dalilnya, dan perselisihan pendapat terhadap isu-isu yang berkaitan kaedah tersebut, dengan memberi penekanan pada pendapat yang lebih kuat. Seterusnya akan membincangkan pelaksanaan kaedah ini dalam beberapa transaksi kewangan pra-Islam dan di Malaysia. Kata Kunci: Maksud undang-undang, pinjaman, riba’, sah, pelaksanaan, transaksi kewangan.