Creativity in Malay Commentary Works: A Special Reference to Shaykh Dawud al-Fatani’s Ward al-Zawāhir (Kreativiti dalam komentari melayu: satu kajian terhadap karya Shaykh Dawud al Fatani, Ward al zawahir) - Jusoh, Che’Razi (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2018)
Abstract For generations, Dawud al-Fatani’s works have been considered among the reputable and reliable references in the literature of the Malay Archipelago. Among his authoritative works are: Munyat al-MusallÊ, Durr al-ThamÊn, FurË’ al-Masa’il, Minhaj al-‘Óbidin and al-Manhal al-Safi which have been praised for their lucid exposition of the issues addressed by al-Fatani in his writing. The hallmark of his scholarship is undoubtably his creativity and innovation, representing a key characteristic of the Islamic literature of the era and showcasing his gift for elucidating the primary texts of al-Qur’an and al-Hadith. This paper attempts to illustrate al-Fatani’s unique approach employed in his magnificent work entitled Ward al-Zawahir. The research reveals that among the techniques used by al-Fatani to enhance his writing, and which contributed so much to the Malay classical literature of the times are: Bilingualism, faedah (benefit point) and tanbih (admonishing point) etc. This paper is an exposure to the works of al-Fatani that will certainly benefit new generations of authors, enabling them to appreciate and draw inspiration from the literary heritage left to them by their predecessors. Keywords: Malay classical works, Malay regions, scholarship, commentary works. Abstrak Selama bertahun-tahun karya Shaykh Dawud al-FaÏÉni telah dianggap sebagai rujukan yang paling penting dan amat disegani dalam kesusasteraan Melayu Jawi di alam Melayu. Antara karya-karyanya yang paling berwibawa ialah: Munyat al-MuÎallÊ, Durr al-ThamÊn, FurË al-MasÉ’il, MinhÉj al-’ÓbidÊn dan al-Manhal al-ØÉfÊ yang telah diangkat tinggi oleh para ilmuwan kerana perbahasan dan huraian yang tertera dalamnya amat jelas dan mendalam. Keistimewaan yang terdapat dalam karya-karya beliau dari segi keilmuwan dan kreativiti menepati ciri-ciri kesusasteraan Islam yang utama dan mempamerkan kedalaman ilmu beliau dalam menjelaskan perbendaharaan ilmu yang bersumberkan al-Qur’an dan al-Hadith. Makalah ini cuba untuk membawa pembaca meneliti beberapa pendekatan unik al-FatÉni yang digunakan dalam karya agungnya yang berjudul Ward al-ZawÉhir. Ia juga mendedahkan bahawa antara teknik yang digunakan oleh al-FatÉni dalam penulisannya dan sekaligus menyumbang kepada kesusasteraan klasik Melayu pada masa itu ialah: dwibahasa, faedah dan tanbih dan lain-lain. Pendedahan pendekatan yang digunakan dalam karya-karya al-FatÉni pasti akan memberikan manfaat kepada generasi baru dengan harapan agar membolehkan mereka menghargai warisan kusasteraan Jawi yang ditinggalkan oleh generasi yang terdahulu. Kata Kunci: Karya klasik, daerah kepulauan Melayu, kesarjanaan, karya karya syarahan.