Prophet Muhammad (s.a.w.) as the Ideal PR Practitioner: A Nonverbal Communication Perspective (Nabi Muhammad (s.a.w.) Sebagai Pengamal Perhubungan Awam yang Ideal: Perspektif dari aspek Perilaku) - Ahmed Ibrahim, Mohamed Elamin Musa (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2018)
Abstract The main objective of this paper is to explore and explain the role of Prophet Muhammad (s.a.w.) as the ideal public relation (PR) practitioner who built the image of Islam through his nonverbal communication. The paper tries to categorize nonverbal communication aspects which were used by the Prophet in his mission, the uses of nonverbal communication in his private life, and to what extent the Prophet’s use of nonverbal communication enhanced his role as an ideal public relations practitioner. Based on the exploratory methods on the written biography and intellectual heritage, the paper concluded that Prophet Muhammad (s.a.w..) is the ideal model for anyone who seeks to communicate effectively with others to obtain a high standard of positive feedback. Some aspects of the Prophet’s nonverbal behavior gave us clear evidence that he was the ideal PR practitioner who strived to build the great image of Islam. This is the image that attracted billions of people to join Islam. Keywords: Effective communication, Nonverbal, Prophet’s mission, PR practitioner, Public relations. Abstrak Objektif utama artikel ini adalah untuk mengkaji dan menjelaskan peranan Nabi Muhammad (s.a.w.) sebagai pengamal perhubungan awam terbaik yang telah membina imej Islam melalui komunikasinya secara nonverbal (tanpa kata). Artikel ini juga cuba mengkategorikan aspek komunikasi secara nonverbal (tanpa kata) baginda dalam misi dan kehidupan peribadinya, serta menjelaskan sejauh mana penggunaan komunikasi nonverbal (tanpa kata) baginda dapat meningkatkan peranannya sebagai seorang pengamal perhubungan awam yang terbaik. Dengan menggunakan kaedah penerokaan terhadap biografi bertulis dan juga warisan intelektual, artikel ini dapat menyimpulkan bahawa Nabi Muhammad (s.a.w.) adalah model terbaik dalam komunikasiyang berkesan bagi sesiapa yang ingin mendapatkan maklum balas positif ketika berkomunikasi dengan orang lain. Melalui beberapa aspek tingkah laku nonverbal (tanpa kata) Nabi (s.a.w.) jelaslah bahawa baginda adalah seorang pengamal perhubungan awam terbaik yang telah berusaha membina imej Islam terhebat. Imej inilah yang telah menarik jutaan manusia memeluk agama Islam. Kata Kunci: Komunikasi berkesan, Tanpa kata, Misi Rasulullah (s.a.w.), Pengamal perhubungan awam, Perhubungan awam.