Exploring Primary School Teachers’ Language of Thinking: A Case Study (Bahasa Berfikir Guru Sekolah Rendah: Satu Kajian Kes) - Wan Yusoff, Wan Mazwati; Che Seman, Shamilati; Embong, Rahimah (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2018)
Abstract The aspiration of Malaysian education system as mentioned in the Malaysia Education Blueprint 2013-2025 is to produce students who are highly critical and creative. Since teaching for higher order thinking was made explicit since 1989, a systematic evaluation of the adequacy and pitfalls of teaching for thinking programs was not done extensively. If examination result is the yard stick to measure the impact of teaching for thinking, then it can be concluded that 2016 UPSR result painted a dismal picture of failure in teaching for thinking. Studies showed that there is a positive correlation between language teacher used to communicate in the classroom and the development of thinking dispositions among students. Using the framework of language of thinking put forward by Costa and Marzano (2001), this study was conducted to explore language of thinking used by teachers during teaching and learning sessions in several primary school classrooms. This preliminary study attempted to gain in-depth understanding of the phenomenon in the actual setting so that the insight can illustrate a wider picture of the issue. This exploratory case study employed structured observations to collect data in the classroom of nine primary school teachers. The data was analysed based on theoretical proposition by Costa and Marzano. Findings revealed that teachers needed to improve their language of thinking. Keywords: Thinking skills, language of thinking, teaching for thinking, higher order thinking. Abstrak Aspirasi pendidikan Malaysia sebagaimana yang disebut dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 adalah untuk melahirkan pelajar yang berupaya berfikir secara kritis dan kreatif. Semenjak kemahiran berfikir pada aras tinggi disebut secara eksplisit dalam kurikulum sekolah menengah dan rendah dari tahun 1989 lagi, satu penilaian yang sistematik terhadap kejayaan dan kelemahan pengajaran untuk kemahiran berfikir tidak dibuat secara meluas dan menyeluruh. Jika keputusan peperiksaan dijadikan kayu ukur untuk mengukur keberkesanan pengajaran untuk berfikir, keputusan peperiksaan UPSR 2016 melukis gambaran kegagalan projek mengajar untuk kemahiran berfikir aras tinggi yang menyedihkan. Kajian menunjukkan ada perkaitan positif antara Bahasa yang digunakan oleh guru ketika berkomunikasi dalam bilik darjah dengan perkembangan disposisi berfikir dikalangan pelajar. Disposisi berfikir pula berkait langsung dengan tabiat berfikir dan kemahiran berfikir aras tinggi. Kajian ini bertujuan untuk meneroka Bahasa berfikir yang digunakan oleh guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah rendah. Bahasa berfikir yang diterangkan oleh Costa dan Marzano (2001) digunakan sebagai kerangka teori kajian ini. Kajian ini cuba untuk meneroka amalan berbahasa guru untuk memahami fenomena ini dalam situasi sebenar supaya hasilnya dapat memberi gambaran luas terhadap isu ini. Kajian kes eksplorasi ini menggunakan pemerhatian secara berstruktur untuk mengumpul data. Sembilan orang guru sekolah rendah terlibat dalam kajian ini. Data telah dianalisis menggunakan toeri Bahasa berfikir Costa dan Marzano. Dapatan kajian ini menunjukkan guru perlu menambahbaik Bahasa berfikir yang mereka gunakan semasa berkomunikasi dalam bilik darjah supaya aspirasi melahirkan pelajar berkemahiran berfikir aras tinggi dapat dicapai. Kata Kunci: Kemahiran berfikir, bahasa berfikir, mengajar untuk berfikir, berfikir aras tinggi.