Proposals by Sisters in Islam (SIS) Pertaining To Ṭalāq Issues: An Analysis from an Islamic Perspective (Cadangan Oleh Sisters in Islam (SIS) Mengenai Isu-Isu Ṭalāq; Satu Analisis Dari Perspektif Islam) - Binti Kamaruddin, Zuraidah; Binti Yunus, Saidatolakma; Binti Abdul Rahim, Adibah (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2017)
Abstract Sisters in Islam (SIS) is a Non-Governmental Organization in Malaysia. The group suggested that some existing laws in the Shariaah court be reformed to ensure that the Muslim women’s rights are protected under the law. Thus, the objective of this study is to analyze the proposed solutions by SIS on the selected issues related to the provisions of ṭalaq in the Islamic Family law that are implemented in the Shariaah court in Malaysia. Then, the paper gives clarification in relation to it from an Islamic perspective. In the selected issues pertaining to ṭalaq, the research found that SIS often comes up with their solutions without referring to any Qur’anic verses or the Hadith of the Prophet. Therefore, the researchers are in opinion that an analysis of SIS’s views on these selected issues should be done from an Islamic perspective. It is hoped that this study will provide an objective understanding on the issues of ṭalaq from a correct perspective. In providing solutions and suggestions, SIS must refer to Maqasid al-Shariaah. All solutions and recommendations must be parallel with the Qur’an and Hadith. Keywords: Sisters in Islam (SIS); analysis, ṭalāq, divorce, Maqasid al-Shariaah, Islamic perspective. Abstrak Sisters in Islam (SIS) adalah sebuah Pertubuhan Bukan Kerajaan di Malaysia. Kumpulan itu mencadangkan beberapa undang-undang yang ada di mahkamah Syariah diubah untuk memastikan hak-hak wanita Islam dilindungi di bawah undang-undang. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk menganalisis cadangan yang dicadangkan oleh SIS mengenai isu-isu terpilih yang berkaitan dengan peruntukan-peruntukan undang-undang keluarga Islam yang dilaksanakan di mahkamah Syariah di Malaysia. Kemudian, kajian ini memberikan penjelasan berhubung dengannya dari perspektif Islam. Dalam isu-isu terpilih yang berkaitan dengan ṭalāq, kajian ini mendapati bahawa SIS sering memberi penyelesaian tanpa merujuk kepada ayat-ayat Al-Quran atau Hadis Nabi. Oleh itu, para penyelidik berpendapat bahawa analisis pandangan SIS mengenai isu-isu terpilih ini harus dilakukan dari perspektif Islam. Diharapkan kajian ini akan memberikan pemahaman yang objektif mengenai isu-isu ṭalāq dari perspektif yang betul. Dalam menyediakan penyelesaian dan cadangan, SIS mesti merujuk kepada maqāṣid Shariaah. Semua penyelesaian dan cadangan mestilah selari dengan Al-Qur’an dan Hadis. Kata Kunci: Sisters in Islam (SIS), analisis, ṭalāq, talak, maqasid Shariaah, perspektif Islam.