The Origin and Evolution of Fiqh Codification: A Preliminary Analysis Asal-Usul dan Evolusi Kodifikasi Fiqh: Satu Analisis - Amanullah, Muhammad; Rahman, Habibur (Journal of Islam in Asia (E-ISSN 2289-8077), 2016)
Abstract Throughout the history codification of Islamic law has been given intense attention because of its effect on practical life. Codification plays a positive role to produce appropriate solutions and fair judgments for litigation and disputation. Codification helps establish justice and equality, protect the rights and freedom, and extend security and stability. This paper intends to explore various efforts made to codify Islamic law in the past up to the present through analytical investigation into the related documents, books and literature. The study posits that all the sections of Islamic law, excluding the rituals (ÑibÉdÉt), such as civil, constitutional, judiciary, penal, international, etc. are eligible to be codified. Codification of Islamic law conforms to the legal policy (siyÉsah sharÑiyyah), public wellbeing and the fundamental ruling of permissibility. It is not just valid but rather indispensable as it begets facility for the mankind and removes hardship from them. Thus, codification of Islamic law actualizes the noble objectives of the SharÊÑah. Keywords: Codification, Islamic Law, Effort, SharÊÑah, al-FatÉwÉ al-Hindiyyah, Majallat al-AÍkÉm al-ÑAdliyyah. Abstrak Sepanjang sejarah kodifikasi undang-undang Islam telah diberi lebih perhatian kerana kesannya terhadap kehidupan praktikal. Kodifikasi memainkan peranan positif untuk menghasilkan penyelesaian yang sesuai dan pertimbangan yang adil untuk guaman dan bantahan. Kodifikasi membantu mewujudkan keadilan dan kesaksamaan, melindungi hak-hak dan kebebasan, dan memperluaskan keselamatan dan kestabilan. Kajian ini bertujuan untuk menerokai pelbagai usaha dibuat untuk mengekodkan undang-undang Islam dari masa lalu hingga kini melalui penyiasatan analitikal dalam dokumen, buku dan kesusasteraan yang berkaitan. Kajian ini menegaskan bahawa semua bahagian undang-undang Islam, tidak termasuk ritual (ÑibÉdÉt), seperti sivil, perlembagaan, kehakiman, keseksaan, antarabangsa, dan lain-lain adalah layak untuk dikanunkan. Kodifikasi undang-undang Islam mematuhi dasar undang-undang (siyÉsah sharÑiyyah), kesejahteraan umum dan peraturan asas keizinan. Ia bukan sahaja sah tetapi amat diperlukan kerana ia memberi kemudahan kepada manusia dan menghilangkan kesusahan daripada mereka. Oleh itu, kodifikasi undang-undang Islam merealisasikan objektif mulia SharÊÑah. Kata Kunci: Kodifikasi, Undang-undang Islam, Usaha, SharÊÑah, al-FatÉwÉ al-Hindiyyah, Majallat al-AÍkÉm al-ÑAdliyyah.