NITROGEN AND PHOSPHORUS REMOVAL EFFICIENCY OF THREE HELOPHYTES IN CONSTRUCTED SURFACE FLOW WETLANDS FOR URBAN WASTEWATER TREATMENT - Ennabili, A.; Radoux , M. (IIUM Engineering Journal, 2020)
Nutrient absorption is a function, among others, aimed at macrophytes for wastewater treatment. In this work, Typha angustifolia, Phragmites australis, and Sparganium erectum were multi-annually compared in secondary and tertiary treatment of urban wastewater under Mediterranean climate. Phragmites shows higher growth in height and density during the vegetative period of 1.83-2.09 cm.d-1 and 29-49 times the planting density, respectively. Aerial biomass records 52.2-54.3, 38.1-41.0, and 19.4 t dw.ha-1 in Phragmites, Typha, and Sparganium in the same order. The underground biomass fluctuates depending on the rooting vigour from 1.45 t dw.ha-1 for Sparganium to 44.49 t dw.ha-1 for Phragmites in tertiary treatment. Nitrogen and phosphorus aerial mineralomasses are more important in Phragmites (787 kg N.ha-1) and Typha (107 kg P.ha-1) in secondary treatment. Phragmites is, by far, the most cumulative of N and P in its underground part. The N and P retention by the vegetated mesocosms apparently has overall relationship with N-NH4+ and P-PO43-. Compared to mesocosm input, Phragmites assimilates one’s maximum of 6.39% N in its aerial tissues and 7.86% P in the underground ones, whereas Typha records maxima of 14.8% N and 33.6% P in its aerial part with respect to corresponding mesocosm removal. ABSTRAK:Penyerapan nutrien adalah satu fungsi, antara lain, bertujuan untuk makrofit merawat sisa air. Kajian ini menggunakanTypha angustifolia, Phragmites australis dan Sparganium erectumbagi membandingkan pelbagai-jenis rawatan sekunder dan tertiar sisa air bandar pada iklim Mediterranean. Phragmites menunjukkan pertumbuhan tertinggi dalam ketinggian dan ketumpatandalam tempoh vegetatif iaitu 1.83-2.09 cm.d-1dan 29-49 kaliketumpatan penanaman, masing-masing. Rekod biojisim udara mencatatkan 52.2-54.3, 38.1-41.0, dan 19.4 t dw.ha-1 dalam Phragmites,Typha, dan Sparganium pada susunan sama. Biojisim bawah tanah berubah-ubah bergantung kepada kekuatanakar dari 1.45 t dw.ha-1 untuk Sparganium hingga 44.49 t dw.ha-1 untuk Phragmites dalam rawatan tertiar. Nitrogen dan Fosforus Mineralomassa udara adalah lebih penting untukPhragmites (787 kg N.ha-1) dan Typha (107 kg P.ha-1) dalam rawatan sekunder. Phragmites, setakat ini, paling kumulatif bagi N dan P pada bahagian bawah tanah. Pembendungan N dan P oleh mesokisme tumbuh-tumbuhan secara nyata berkaitan dengan N-NH4+ dan P-PO43-. Berbanding input mesokisme,Phragmites mengasimilasi maksimum pada N 6.39% tisu udara dan P 7.86% bahagian bawah tanah, manakala Typha mencatatkan maksima N 14.8% dan P 33.6% pada bahagian udara dengan penyingkiran mesokisme sepadan. ABSTRAK: Penyerapan nutrien adalah satu fungsi, antara lain, bertujuan untuk makrofit merawat sisa air. Kajian ini menggunakan Typha angustifolia, Phragmites australis dan Sparganium erectum bagi membandingkan pelbagai-jenis rawatan sekunder dan tertiar sisa air bandar pada iklim Mediterranean. Phragmites menunjukkan pertumbuhan tertinggi dalam ketinggian dan ketumpatan dalam tempoh vegetatif iaitu 1.83-2.09 cm.d-1 dan 29-49 kali ketumpatan penanaman, masing-masing. Rekod biojisim udara mencatatkan 52.2-54.3, 38.1-41.0, dan 19.4 t dw.ha-1 dalam Phragmites, Typha, dan Sparganium pada susunan sama. Biojisim bawah tanah berubah-ubah bergantung kepada kekuatan akar dari 1.45 t dw.ha-1 untuk Sparganium hingga 44.49 t dw.ha-1 untuk Phragmites dalam rawatan tertiar. Nitrogen dan Fosforus Mineralomassa udara adalah lebih penting untuk Phragmites (787 kg N.ha-1) dan Typha (107 kg P.ha-1) dalam rawatan sekunder. Phragmites, setakat ini, paling kumulatif bagi N dan P pada bahagian bawah tanah. Pembendungan N dan P oleh mesokisme tumbuh-tumbuhan secara nyata berkaitan dengan N-NH4+ dan P-PO43-. Berbanding input mesokisme, Phragmites mengasimilasi maksimum pada N 6.39% tisu udara dan P 7.86% bahagian bawah tanah, manakala Typha mencatatkan maksima N 14.8% dan P 33.6% pada bahagian udara dengan penyingkiran mesokisme sepadan.