Modelling of the Pi-Shape Low-Concentrating Photovoltaic Solar Cells - Kapparova, Ainur; Orynbassar, Sayat; Dosymbetova, Gulbakhar; Almen, Dinara; Yershov, Evan; Saymbetov, Ahmet; Nurgaliyev, Madiyar; Kuttybay, Nurzhigit; Algazin, Nurdaulet (IIUM Engineering Journal, 2025)
One of the cheapest ways to improve photovoltaic (PV) systems is to create LCPV systems with polycrystalline silicon solar cells, which require less cost and have high optical efficiency. Additional reflective mirrors were added to improve the optical efficiency of the low concentrating photovoltaic (LCPV) system based on a Fresnel lens. Pi-shaped LCPV cells were obtained and compared with an ordinary LCPV based on a Fresnel lens. The proposed LCPV shows high optical efficiency even at 50 mm of cell-lens distance, while the ordinary LCPV presents a maximum of 30% of optical efficiency. The concentration ratio of 8 suns can be achieved at 150 mm of cell-lens distance at the range ±20° of the incidence angle. When the cell-lens distance is 100 mm or 125 mm, the optical efficiency is more than 80%, and the concentration ratio (CR) is more than 2 suns at the range of incidence angle ±25°. The proposed LCPV design helps to work the system at ±25° without the help of a solar tracking system. Hence, when developing the LCPV system, increasing the acceptance angle might reduce the work of solar tracking systems and the tracking errors. Good irradiance uniformity can be achieved, and the acceptance angle can be increased. ABSTRAK: Salah satu cara termurah bagi menambah baik sistem fotovoltaik (PV) adalah dengan mencipta sistem LCPV menggunakan sel solar silikon polihabluran, di mana kos lebih rendah dan kecekapan optik tinggi. Bagi meningkatkan kecekapan optik fotovoltaik rendah tumpuan (LCPV) berasaskan kanta Fresnel, cermin pantulan tambahan diperlukan dan bentuk Pi LCPV diperolehi dan dibanding dengan LCPV biasa berasaskan kanta Fresnel. LCPV yang dicadangkan ini menunjukkan kecekapan optik tinggi walau pada jarak 50 mm antara sel dan kanta, manakala LCPV biasa mencapai kecekapan optik maksimum sebanyak 30%. Nisbah tumpuan sebanyak 8 kali pencahayaan matahari dapat dicapai pada jarak 150 mm antara sel dan kanta dalam julat sudut kejadian ±20°. Apabila jarak antara sel dan kanta sebanyak 100 - 125 mm, kecekapan optik adalah melebihi 80% dan nisbah tumpuan (CR) melebihi 2 pencahayaan matahari dalam julat sudut kejadian ±25°. LCPV yang dicadangkan ini dapat membantu sistem beroperasi pada julat sudut ±25° tanpa bantuan sistem penjejak suria. Oleh itu, dengan meningkatkan sudut penerimaan sistem LCPV semasa mencipta sistem, ini berkemungkinan mengurangkan keperluan sistem penjejak suria dan mengurangkan ralat penjejak, mencapai taburan pencahayaan seragam, serta meningkatkan sudut penerimaan secara keseluruhan.