THE EFFECT OF LATERAL LIFTING TASKS ON HAND GRIP AND PINCH STRENGTH MEASUREMENTS - Tan, Joe Yee; Bin Abdul Rahman, Azrul Azwan; Binti Ahmad, Nadiah; Bin A.Rahman, Arfauz (IIUM Engineering Journal, 2021)
In lateral material handling tasks, which is very common in industries, warehouse systems, and other sectors, the workers can lead to work-related musculoskeletal disorders (WMSDs) because of the task and work designs, especially in upper extremities. WMSDs in hand, wrist, and fingers cause workers to have health problems, in pain and uncomfortable, hence decrease their working productivity and efficiency. The workstations distances are one of the factors that might affect workers when they perform manual material handling laterally, which can lead to WMSDs in hands. Hence, there is a need to study the relationship between transfer distances with the hand grip and pinch strengths. An experiment was carried out with 30 male participants to identify the relationship of lateral transfer distances with the hand grip and pinch strengths. The results obtained from the experiment were further investigated and analysed by using repeated measure one-way MANOVA and graphs. The results had proved that in the distances of 1.0 m, 1.25 m and 1.5 m did not affect one’s hand grip and pinch strengths. But, the postures and movements were varied based on distances. ABSTRAK: Pengangkutan barang atau bahan secara lateral amat biasa dalam industri, gudang dan sektor-sektor lain, dan kerja ini akan menyebabkan pekerja menghadapi penyakit gangguan muskuloskeletal berkaitan kerja (WMSDs) terutamanya di bahagian tangan. WMSDs yang melibatkan tangan dan jari menyebabkan pekerja mempunyai masalah kesihatan secara kekal dan mengalami kesakitan serta tidak-keselesaan. Secara tidak langsung, masalah ini telah mengurangkan prestasi mereka ketika bekerja. Syarikat terpaksa memberi bayaran yang tinggi kepada pekerja untuk kos perubatan and mengalami kerugian besar kerana pekerja yang tidak datang bekerja disebabkan penyakit tersebut. Jarak antara dua stesen kerja adalah faktor yang menyebabkan penyakit ini dihadapi oleh pekerja. Oleh itu, kajian diperlukan untuk mengkaji hubungan antara jarak dan kekuatan genggaman tangan serta jari. Satu esperimen yang melibatkan 30 orang lelaki responden telah dijalankan untuk mengenal pasti hubungan antara jarak dan ganggaman tangan serta jari. Hasil daripada esperimen telah dikaji dan dianalisiskan dengan menggunakan MANOVA dan grafs. Hasil kajian telah membuktikan bahawa jarak dalam 1.0m, 1.25m dan 1.5m tidak membawa apa-apa kesan terhadap genggaman tangan dan jari. Cara dan pergerakan responden adalah berbeza dan disebabkan oleh jarak, walaubagaimanapun, cara dan pergerakan responden tidak membawa sebarang kesan terhadap kekuatan genggaman tangan dan jari mereka.