MODEL DEVELOPMENT OF RIDE SPLITTING SERVICE WITH RESOURCE SHARING SCHEME ON RIDE SOURCING (ONLINE TAXI) SERVICES IN JAKARTA - Burhan, Helen; Soehodho, Sutanto; Nahry, Nahry (IIUM Engineering Journal, 2020)
ABSTRACT: This study aims to solve the increasing number of vehicles for ride-sourcing or online taxi service on the road and the operational issues in those services by developing an optimization model of ride-splitting services in the online taxi with a resource sharing (sharing platform) scheme. Ride-splitting service is a ride-sourcing service where one vehicle can serve two or more request customers at a similar time. Meanwhile, the resource-sharing scheme interlinks drivers from different platforms in providing services to the customers. That is, a driver from platform X can serve customers from platform Y and vice versa, with a predetermined profit sharing. We formulate the optimization problem as a new modified weighted bipartite matching and solve the problem using a greedy heuristic method. Based on the simulation, the proposed model can generate higher overall profit for all vehicles serving passengers, use fewer vehicles, and lower passengers’waiting time. ABSTRAK: Kajian ini bertujuan menyelesaikan jumlah penambahan kenderaan angkutan-berpusat atau servis teksi dalam talian di atas jalan raya dan isu operasi dalam perkhidmatan dengan membangunkan model pengoptimuman pada servis angkutan-pecahan bagi teksi dalam talian dengan skim perkongsian sumber (platform bersama). Servis angkutan-pecahan adalah servis angkutan-berpusat di mana satu kenderaan menyediakan perkhidmatan kepada dua atau lebih permintaan pengguna pada satu-satu masa. Manakala, perkongsian sumber menghubungkan pemandu dengan platform berlainan dalam menyediakan servis untuk penumpang. Iaitu, pemandu platform X boleh mengangkut penumpang platform Y dan sebaliknya, dengan menentukan terlebih dahulu keuntungan bersama. Kajian ini diformulasi dengan pengoptimuman masalah sebagai perubahan terbaru dalam menilai kesesuian kedua-dua pihak dan menyelesaikan masalah menggunakan kaedah heuristik rakus. Berdasarkan simulasi ini, model yang dicadangkan dapat menghasilkan keuntungan keseluruhan lebih tinggi bagi semua kenderaan perkhidmatan, dengan mengurangkan jumlah kenderaan dan masa menunggu penumpang.