The Optimally Mobile Muslim Experts In The Service Of The Ummah - Mohammed Jamie, Suleyman Muyibi (IIUM Engineering Journal, 2012)
This paper presents a proposal on how the Muslim Experts made up of Academics, Professionals and Entrepreneurs can be made optimally mobile to utilize their Allah endowed resources to serve the Ummah and mankind more efficiently and effectively as well as being key players in a world which has become a "Global Village". Some case studies are presented to illustrate some of the major problems facing the Muslim Ummah today in not being able to utilize optimally the human as well as material resources endowed to us by Allah to enable us fulfill our role as the "best of Ummah" created for the benefit of mankind and vicegerent of Allah. This proposal includes the setting up of an International Organization of Optimally Mobile Muslim Experts (IOOMME). It is envisaged that IOOMME will have a Talent Bank which will be a database on Muslim Academics and Professionals living and working in both Muslim and non-Muslim countries with detailed information about the experts, their areas of expertise and products developed etc. Furthermore professional resource centers which will be land-based as well as cyberspace or virtual based will be setup made up of published information (journals, technical reports) and specialized research equipment/facilities available in Muslim nations where Muslim Academics and Professionals can have access to for their use as well as for developing upcoming Muslim Academics and Professionals. It is envisaged that Muslim nations will create the enabling environment through entry visa and professional short visit regulations for Muslim academics and professionals to use their Sabbaticals, annual vacations, study/research leave, professional short visits etc. academic/ professional staff exchange to go to Muslim nations to render their service to the Ummah. ABSTRAK: Kertas ini membentangkan cadangan bagaimana kumpulan Pakar Islam yang terdiri daripada kalangan ahli akademik, golongan profesional dan para usahawan dibentuk agar dapat berfungsi secara optimum. Kepakaran yang dikurniakan Allah wajar digunakan untuk berkhidmat kepada umat manusia secara lebih cekap dan berkesan disamping memainkan peranan penting memandangkan dunia kini telah dikenali sebagai "Perkampungan Global". Beberapa kajian kes telah dibentangkan untuk menjelaskan beberapa masalah utama umat Islam hari ini perlu lalui. Apabila kita tidak menggunakan secara optima tenaga serta sumber kekayaan yang diberikan Allah, maka kita tidaklah dapat menunaikan peranan sebagai "umat terbilang" dengan sepenuhnya, yang diwujudkan demi manfaat manusia serta khalifah Allah. Antara cadangannya termasuklah menubuhkan Organisasi Sedunia Pakar Islam Optima Bergerak (International Organization of Optimally Mobile Muslim Experts (IOOMME). IOOMME dijangkakan akan mempunyai Bank Bakat di mana ia akan mempunyai pangkalan data ahli akademik Islam dan profesional yang tinggal dan bekerja di negara Islam dan negara bukan Islam dengan maklumat terperinci mereka, bidang kepakaran masing-masing, produk yang telah dihasilkan dan sebagainya. Tambahan pula, pusat sumber profesional yang nyata dan juga di alam siber yang akan ditubuhkan terdiri daripada maklumat bercetak (seperti jurnal dan laporan teknikal) dan alatan/kemudahan penyelidikan yang khusus. Semua kemudahan ini boleh didapati di negara-negara Islam di mana ahli akademik dan profesional Islam boleh mengakses demi kepentingan mereka dan juga untuk kemajuan para akademik dan profesional Islam akan datang. Negara-negara Islam dijangkakan dapat menyediakan kemudahan menerusi visa masuk dan pas lawatan singkat profesional untuk ahli akademik dan profesional Islam dengan menggunakan cuti sabatikal, cuti tahunan, cuti sambil belajar/penyelidikan, lawatan singkat profesional mereka dan sebagainya. Dalam tempoh ini mereka dapat pergi ke negara-negara Islam lain untuk berkhidmat kepada umat Islam di negara-negara tersebut. Keywords; Muslim academician and professional, talent bank, optimally mobile, service Ummah, resource centers Introduction