POWER QUALITY IMPROVEMENT WITH CASCADED MULTILEVEL CONVERTER BASED STATCOM - Heidari, Mahdi; Kovsarian, Abdonnabi; Seifossadat, S. GHodratollah (IIUM Engineering Journal, 2018)
Static synchronous compensators (STATCOM) are increasingly implemented in power systems. Moreover, cascaded multilevel converters (CMC) are more frequently taken in consideration because of their strong capabilities. In this paper, the design and simulation of a multilevel STATCOM for voltage regulation of load is presented. Design of the passive components, active and reactive power controller, and balancer of capacitor voltage are parts of proposed system design. The pole placement method was used for the design of the controller. Simulation results with MATLAB/SIMULINK show good performance of voltage regulation in full load and dynamic load conditions. ABSTRAK: Penyelaras pengimbang statik (STATCOM) semakin dilaksanakan dalam sistem kuasa. Selain itu, penukar pelbagai aras tingkatan (CMC) lebih diutamakan kerana mempunyai banyak kelebihan. Dalam kajian ini, reka bentuk dan simulasi bertingkat STATCOM bagi pelbagai voltan beban dibentangkan. Reka bentuk komponen pasif, penyelenggara kuasa aktif dan reaktif dan pengimbang voltan kapasitor adalah sebahagian daripada sistem yang dicadangkan. Bagi reka bentuk penyelenggara, kaedah penempatan titik telah digunakan. Hasil simulasi melalui MATLAB/SIMULINK menunjukkan keputusan yang baik pada regulasi voltan pada beban penuh dan pada keadaan beban dinamik.