MOBILE GAS SENSING FOR LABORATORY INFRASTRUCTURE - Sarif, Raduan; Al-Okby, Mohammed Faeik Ruzaij; Roddelkopf, Thomas; Thurow , Kerstin (IIUM Engineering Journal, 2024)
Indoor air quality has become a growing concern in modern society due to prolonged indoor working hours that lead to the frequent exposure to numerous toxic gases from various sources. These pollutants, including volatile organic compounds (VOCs), pose severe health risks such as asthma and lung cancer. To address this critical issue, this project focuses on developing and evaluating an advanced gas detection system that explicitly targets VOCs by integrating two novel metal oxide semiconductor (MOX)-based gas sensors, ENS 160 and TED110. Different sensor parameters, such as the air quality index (AQI) and volatile organic compounds (VOCs), were evaluated using 12 volatile organic chemicals. The findings revealed that the ENS 160 sensor performs excellently, detecting 60 gas samples out of 72, with an average detection rate of approximately 83%. In contrast, the TED110 sensor demonstrated considerably lower performance and response in 24 out of 72 gas samples, with a detection rate of about 33%. The results contribute insights into the gas sensor’s characteristics, providing essential information to enhance indoor air quality monitoring technology, particularly in laboratory environments. ABSTRAK: Setiap hari, banyak gas toksik, letupan dan beracun berlaku di dalam dan di luar rumah daripada pelbagai sumber. Dalam masyarakat moden, kebanyakan orang menghabiskan 90% masa bekerja mereka di dalam rumah; oleh itu, kualiti udara dalaman secara beransur-ansur bertambah buruk daripada suasana luar. Projek ini sedang membangunkan sistem pengesanan dan pemantauan moden yang canggih untuk mengesan pelbagai gas berbahaya, seperti sebatian organik meruap (VOC). Dua penderia gas berasaskan semikonduktor oksida logam (MOX) novel telah diperkenalkan dalam projek ini dengan mikropengawal yang dikemas kini untuk pemerolehan data dan pemprosesan data. Tambahan pula, parameter sensor yang berbeza (AQI, TVOC) telah dinilai dengan 12 bahan kimia organik yang tidak menentu. Semua ujian telah dijalankan dalam tudung kimia tradisional dengan tiga kuantiti sampel yang berbeza (5?L, 10?L, 50?L) pada jarak 40 cm dan 100 cm. Akhir sekali, volum minimum yang boleh dikesan berdasarkan jarak antara nod sensor dan sumber bocor telah dianalisis selepas eksperimen yang meluas dengan kedua-dua sensor. Sensor ENS 160 sedang mengesan 60 sampel gas daripada 72, dalam ketiga-tiga parameter seperti AQI, TVOC dan kadar pengesanan CO2 sekitar 83%. TED110 menunjukkan prestasi yang sangat rendah; ia telah bertindak balas kepada 24 daripada 72 sampel gas, dan kadar pengesanan ialah 33%.