Mechanical and Thermal Conductive Properties of Natural And Synthetic Cellulose Reinforced Epoxy Composites - Shabeeb, Omran; Mahjoob, Dawood; Mahan, Hamid; Hanon, Muammel (IIUM Engineering Journal, 2022)
Natural and synthetic cellulose-based composites have been used widely as they have many advantages, the most significant of which are lightweight, durable, strong, flexible, and resistant to corrosion. Although several studies have reviewed the characteristics of these composites, only limited research has investigated combining both natural and synthetic cellulose together. In this study, the thermal and mechanical properties of epoxy resin reinforced with different additives (sawdust and industrial cellulose) will be explored. To do this, four samples of different materials were prepared at room temperature. The first sample consisted of 100% epoxy, whilst the next sample contained 95 wt.% epoxy and 5 wt.% industrial cellulose. The third sample contained 95 wt.% epoxy and 5 wt.% natural cellulose (sawdust), and the final sample contained 95 wt.% epoxy, 2.5 wt.% natural cellulose and 2.5 wt.% industrial cellulose. The findings indicated that mechanical properties and thermal insulation can be enhanced by adding natural cellulose to the mixture. Compared to the pristine epoxy, the improvement ratios for mechanical properties were as follows: tensile strength 25%, impact strength 16.6%, and hardness 6.9%, while the results were negative for bending resistance (3.9% less). In terms of thermal properties, the sawdust/epoxy composite showed better insulation (29% higher) than neat epoxy resin. These promising findings suggest the proposed composite can be a good alternative in numerous applications such as automotive parts and building construction that require superior mechanical characteristics and thermal insulation. ABSTRAK: Komposit semula jadi dan sintetik berasaskan selulosa telah banyak digunakan secara meluas kerana ia mempunyai banyak faedah, dan yang paling penting ianya ringan, tahan lama, kuat, fleksibel dan tahan hakisan. Walaupun terdapat banyak kajian telah dilakukan pada ciri-ciri yang terdapat pada bahan komposit ini, terdapat kurang kajian dilakukan ke atas gabungan Bersama kedua-dua bahan semua jadi dan sintetik selulosa. Kajian ini adalah tentang suhu dan ciri-ciri mekanikal damar epoksi yang diperkukuhkan dengan pelbagai bahan tambahan seperti serbuk gergaji dan selulosa industri. Bagi menghasilkan bahan kajian ini, empat sampel dari bahan berbeza disediakan pada suhu bilik. Sampel pertama terdiri daripada epoksi 100%, sementara sampel berikutnya mengandungi epoksi 95 wt.% dan selulosa industri sebanyak 5 wt.%. Sampel ketiga mengandungi epoksi 95 wt.% dan 5 wt.% selulosa semula jadi (dari serbuk gergaji), dan sampel terakhir mengandungi epoksi 95 wt.%, dan selulosa semula jadi 2.5 wt.% dan selulosa industri 2.5 wt.%. Dapatan kajian menunjukkan ciri-ciri mekanikal dan penebat suhu boleh dipertingkatkan dengan menambah selulosa semula jadi dalam campuran. Jika dibandingkan dengan epoksi asal, nisbah penambah baikan bagi ciri-ciri mekanikal adalah seperti berikut: kekuatan tegangan 25%, kekuatan hentaman 16.6% dan kekerasan adalah sebanyak 6.9%, sementara dapatan kajian adalah negatif bagi rintangan ketika membengkok (iaitu berkurang sebanyak 3.9%). Dari segi ciri-ciri haba, komposit serbuk gergaji/epoksi menunjukkan sebagai penebat yang baik (meningkat 29%) berbanding damar epoksi bersih. Penemuan yang bagus ini menunjukkan, komposit yang di cadangkan ini dapat menjadi alternatif terbaik dalam pelbagai kegunaan seperti bahagian-bahagian automotif dan pembinaan bangunan yang memerlukan peningkatan ciri-ciri mekanikal dan penebat haba.