MONITORING AND CONTROL SYSTEM WITH A CLIENT-SERVER MODEL BASED ON INTERNET OF THINGS (IOT) - Setyawan, FX Arinto; Sulistiyanti, Sri Ratna; Purwiyanti, Sri; Fitriawan, Helmy; Adnan, Adam Rabbani (IIUM Engineering Journal, 2020)
Safety and comfort are needs for all human beings. Meanwhile, the crime rate is increasing. Therefore, a remote monitoring and control system is needed. This research offers a home monitoring and control system with a client-server model using NodeMCUESP-12E. The equipment design can be used to monitor the condition of the house through sensors installed in each room. Home monitoring includes motion detection using a motion sensor, detection of the condition of the house door using a magnetic sensor, and remote door locking using a solenoid. The system can be operated offline or online using an Android smart phone. The communication model used for client-server over the transport layer protocol is User Datagram Protocol (UDP), so the server can communicate simultaneously on two clients. The fastest average response time is 0.653 seconds. The communication model between a server and a cloud uses Transmission Control Protocol (TCP) so that the data sent or received by the server through the internet is more reliable. The cloud used is Firebase which has real-time database facilities and historical data. When online, sensor response time average is the fastest on an android at 3.898 seconds, response time control is the fastest average on a client at 7.157 seconds and the control response time average is the fastest on an android at 9.495 seconds. ABSTRAK: Keselamatan dan keselesaan merupakan keperluan penting untuk manusia. Sementara itu kadar jenayah pula kian meningkat. Oleh itu, kita perlu pemantauan jarak jauh dan sistem kawalan. Kajian ini merupakan sistem kawalan dan pemantauan rumah dengan model pelanggan-pelayan menggunakan NodeMCUESP-12E. Peralatan yang dibina boleh digunakan bagi mengawasi keadaan rumah melalui sensor yang dipasang dalam setiap bilik. Pemantauan rumah adalah termasuk pengesan gerakan menggunakan sensor gerakan, pengesan keadaan pintu rumah menggunakan sensor magnet, dan pengunci pintu jarak jauh menggunakan solenoid. Sistem ini boleh digunakan secara luar atau dalam talian menggunakan telefon pintar Android. Model komunikasi yang digunakan pada pelanggan-pelayan menggunakan protokol lapisan pengangkutan adalah Protokol Datagram Pengguna (UDP), oleh itu pelayan dapat berkomunikasi secara terus dengan dua pelanggan pada purata masa respon terlaju sebanyak 0.653 saat. Model komunikasi antara pelayan dan awan adalah menggunakan Protokol Kawalan Penghantaran (TCP), dengan harapan data dapat dihantar dan diterima oleh pelayan melalui internet dengan lebih kebolehpercayaan. Awan yang digunakan adalah Firebase yang mempunyai kelengkapan pengkalan data waktu nyata dan data sejarah. Melalui keadaan dalam talian, purata masa sensor bertindak balas adalah paling laju pada Android sebanyak 3.898 saat, purata kelajuan kawalan masa bertindak balas pada pelanggan adalah 7.157 saat dan purata masa kawalan tindak balas adalah paling laju pada Android sebanyak 9.495 saat.