Bioethanol Production by Calcium Alginate-Immobilised St1 Yeast System: Effects of Size of Beads, Ratio and Concentration - Md Zain, Masniroszaime; Kofli, N. T.; Yahya,; S. R. S. (IIUM Engineering Journal, 2011)
Immobilized yeast-cell technology posses several advantages in bioethanol production due to its potential to increase the ethanol yield by eliminating unit process used. Thus, process expenses in cell recovery and reutilization can be minimised. The aim of this study is to investigate the influence of three parameters (substrate concentrations, size of alginate beads and ratio of volume of beads to volume of medium) on local isolated yeast (ST1) which immobilized using calcium alginate fermentation system. The most affected ethanol production by calcium alginate-immobilised ST1 yeast system were ratio of volume of the beads to the volume of substrate and concentration of LBS. Highest theoretical yield, 78% was obtained in ST1-alginate beads with the size of beads 0.5cm, ratio volume of beads to the volume of LBS media 0.4 and 150g/l concentration of LBS. ABSTRAK: Teknologi sel yis pegun memiliki beberapa kelebihan dalam penghasilan bioetanol kerana ia berpotensi meningkatkan pengeluaran etanol dengan menyingkirkan unit proses yang digunakan. Maka, proses pembiayaan dalam perolehan sel dan penggunaan semula boleh dikurangkan. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji pengaruh tiga parameter (kepekatan substrat, saiz manik alginat dan nisbah isipadu manik terhadap isipadu bahantara) ke atas sel tempatan terasing (local isolated yeast (ST1)) yang dipegun menggunakan sistem penapaian kalsium alginat. Penghasilan etanol yang paling berkesan dengan menggunakan sistem yis ST1 kalsium alginat-pegun adalah dengan kadar nisbah isipadu manik terhadap isipadu substrat dan kepekatan LBS. Kadar hasil teori tertinggi iaitu 78% didapati menerusi manik alginat-ST1 dengan saiz manik 0.5cm, nisbah isipadu 0.4 terhadap perantara LBS dan kepekatan LBS sebanyak 150g/l. <!–[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE <![endif]–><!–[if gte mso 9]> <![endif]–><!–[if gte mso 10]> <mce:style><! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; –>