المعايير الإسلامية للحوكمة الرشيدة - (ليلى أحمد سالم المشرجي), Layla Salem (At-Tajdid - Intellectual Refereed Journal, 2018)
Abstract Good governance is among the most obvious aspect of governance and administration in the Islamic management system. It aims to regulate between the administrative responsibilities and the purposes of Islamic rules to achieve the level of administrative quality that complies with the principles of Islamic rules and the purposes therein. This paper seeks to explain that the Islamic Sharīʽah is the basis for all the aspects of governance and administration in the framework of the quality and moderation. Understanding it in such a context is a collateral to ensure the utmost level of administrative, reformative and progressive competence to enable Islamic countries to stand together with the developed countries. This paper follows the analytical and comparative method among the elements of civil systems to explain the priorities of the Islamic ruling in all the aspects of governance. The paper reveals that good governance has its roots in many of the general principles of Islamic Sharīʽah that always promote transparency, accountability, monitoring, staying away from material and managerial corruption as the result of lacking in terms of belief, lacking sincerity in discharging duties, violating trustworthiness and integrity, selfishness, lack of empathy for others, absence of exemplary leadership, spread of favouritism and personal hypocrisies. Keywords: Good governance, sound governance, transparency, monitoring. Abstract Kerajaan yang baik adalah antara salah satu ciri kepimpinan dan pentadbiran dalam sistem pentadbiran Islam. Ia bertujuan memastikan supaya kerja-kerja pentadbiran dilakukan menurut neraca syariat Islam yang bersifat hikmah, bertunjangkan ilmu dan berteraskan tingkah laku yang baik dan hati yang bersih. Kajian ini bertujuan menerangkan bahawa syariat Islam sahajalah yang dapat mengawal kesemua hal ehwal pentadbiran dalam kerangka wasatiyah. Oleh itu, berpegang kepada syariat dalam erti kata ini menjamin sesebuah kerajaan dapat melaksanakan pentadbiran yang efisyen, menerajui penambahbaikan serta pembangunan sehingga negara Islam mampu berada sebaris dengan negara-negara maju. Menggunakan kaedah analisa dan perbandingan, kajian ini membandingkan sistem Islam dengan sistem konvensional. Dapatan kajian membuktikan bahawa syariat Islam sebenarnya menjadi peneraju dalam bidang pentadbiran secara keseluruhannya. Kajian juga membuktikan bahawa dasar konsep kerajaan yang baik terdapat dalam kebanyakan prinsip-prinsip umum syariat Islam. Antaranya adalah Islam mewajibkan pertanggungjawaban, pengawasan dan ketelusan. Islam juga memerangi penyelewengan wang dan salah guna kuasa yang berlaku akibat lemahnya nilai-nilai keimanan, ikhlas, amanah, jujur, tidak tekun, mementingkan diri, lemah semangat persaudaraan, tidak ada contoh tauladan, amalan kronisme, sikap membodek dan lain-lain. Kata Kunci: Kerajaan yang baik, pentadbiran baik, ketelusan, pengawasan.