التفكير الإبداعي عند الإمام الشاطبي The Creative Thinking of al-Imam Al-Shatibi - الشمري (Nayef Nahar H A Al-Shamari), نايف نهار (At-Tajdid - Intellectual Refereed Journal, 2017)
مستخلص البحث تتناول هذه الدراسة المجالات التي تجلَّى فيها التفكير الإبداعي عند الإمام أبي إسحق الشاطبي، فبدأت بتعريف التفكير والإبداع كلاً على حدة، ثم تعريف التفكير الإبداعي مركبًا، وبعد ذلك حددت ثمانية مجالات تجلَّى فيها التفكير الإبداعي عند الشاطبي، وهي: منهجية التأليف في علم أصول الفقه، ورسم سياسة عامة لما ينبغي أن يكون عليه علم أصول الفقه، وطريقة تناول القضايا الأصولية، والتعويل على الاستقراء المعنوي في إثبات الأصول القطعية، وتأصيل الأصول الفقهية، والإضافة الكمية والنوعية لعلم أصول الفقه، ومعاملة المخالف، وأخيرًا سك المصطلحات،هذه هي المجالات التي يُمكن أن تشكّل تقريبًا مناط التفكير الإبداعي عند الإمام الشاطبي. الكلمات الرئيسة: الشاطبي، التفكير، الإبداع، التفكير الإبداعي، الاستقراء المعنوي. Abstract This research aims at exploring the areas of creative thinking expounded by al-ShāÏibī. After providing the definitions of ‘thinking’ and ‘creativity’ separately as well as in compounding form, the researcher identifies eight areas where al-ShāÏibī employed the creative thinking. The following eight areas constitute the crux of al-ShāÏibī’s creative thinking: methodology of discourse on the discipline of uÎūl al-fiqh, framing general policies to which the science uÎūl al-fiqh is always supposed to conform, paradigm for addressing fundamental issues, reliance on inductive corroboration for ascertaining the definite fundamentals, establishment of the legal fundamentals, addition of quality and quantity to the science of uÎūl al-fiqh, dealing with disagreements and coining of the technical terms. Keywords: al-ShāÏibī, thinking, creativity, creative thinking and inductive corroboration. Abstrak Kajian ini membincangkan tentang beberapa pendekatan Imam Abu Ishaq Al-Syatibi yang menonjolkan pemikiran kreatif beliau. Penelitian dimulakan dengan memberikan definisi istilah ‘pemikiran’ dan ‘kreatif’ secara berasingan diikuti dengan definisi ‘pemikiran kreatif’ secara frasa. Setelah itu, kajian ini menetapkan lapan pendekatan Imam Syatibi yang menonjolkan pemikiran kreatif beliau, iaitu: kaedah beliau dalam penulisan ilmu usul fiqh, penemuan kaedah umum yang perlu ada dalam ilmu usul fiqh, kaedah perbincangan isu-isu usul fiqh, kebergantungan beliau kepada kaedah induktif yang bersifat maknawi (istiqra’ maknawi) bagi menetapkan kaeadah usul yang bersifat qat’ie, pendekatan beliau membahaskan asal usul ilmu usul fiqh, penambahan aspek kuantitatif dan kualitatif pada ilmu usul fiqh, kaedah berinteraksi dengan orang yang berlainan pendapat dan akhir sekali penetapan istilah. Demikianlah pendekatan-pendekatan yang boleh membentuk rangka pemikiran kreatif Imam Al-Syatibi. Kata kunci: Al-Syatibi, pemikiran, kreatif, pemikiran kreatif, istiqra’ maknawi.