استثمار أموال الزكاة وتطبيقاته في بيت المال بماليزيا Investment of Zakat Funds and its Applications by Baitulmal in Malaysia - أوانج (Abdul Bari Awang), عبد الباري (At-Tajdid - Intellectual Refereed Journal, 2011)
مستخلص البحث استثمار أموال الزكاة إحدى المستجدات أو النوازل الكثيرة التي واجهت الفقه الإسلامي في عصرنا. وقد تناوله العلماء بالبحث والدراسة فرادى وفي إطار المجامع الفقهية، وتبلورت بشأنه بعض الاجتهادات الفقهية الأساسية التي صارت محل إجماع، كما تباينت الأنظار في بعض المسائل المتفرعة عنها. وهذا البحث محاولة لاستجلاء النظر بصورة خاصة في مدى جواز استثمار الفائض من أموال الزكاة بعد إعطاء الأصناف الثمانية المذكورين في القرآن الكريم حقهم، وذلك بالتركيز على تجربة بيت المال التابع لمجلس الشؤون الإسلامية بالولاية الفيدرالية لكوالا لمبور بماليزيا، وتقويم أدائها من الناحيتين الفقهية والاقتصادية. وقد اعتمد البحث منهج التحليل والمقارنة من خلال النظر في آراء الفقهاء المعاصرين في مسألة استثمار تلك الأموال، ثم المقابلة والموازنة بينها. كما قام بتحليل التقارير الرسمية الصادرة عن بيت المال بخصوص عمليات الاستثمار للأموال المذكورة. ولقد تمكنت الدراسة من تحقيق القول في استثمار أموال الزكاة لدى الفقهاء المعاصرين، وأبرزت الكيفيات والصور التي تم بها استثمار أموال الزكاة من قبل بيت المال في المجالات التي تعود بالنفع على الأصناف الثمانية. وأكدت الدراسة كذلك أن هناك حاجة ملحة لتأسيس هيئة رقابة شرعية تتكون من علماء بالشريعة وخبارء في الاقتصاد تتولى الإشراف على أعمال بيت المال - ومنها استثمار أموال الزكاة - و ترشيد ممارساته، علمًا بأن هذا الجهاز المهم في منظومة النشاط المالي الإسلامي في ماليزيا يفتقد إلى مثل هذه الهيئة العلمية. الكلمات الأساسية: أموال الزكاة ، الاستثمار، فائض أموال الزكاة، أصناف مستحقي الزكاة، الآراء الفقهية، إدارة عمليات الاستثمار، الرقابة الشرعية. Abstract The investment of zakÉt funds is one of the many new issues facing Islamic jurisprudence in our time. It has been debated and studied by scholars individually and under the banner of Islamic juristic academies. Some basic juristic views have crystallized around it that are a matter of consensus, while differences of opinion still persist regarding some of its aspects and ramifications. The present article attempts to specifically examine the legality of investing the surplus of zakÉt funds after distribution has been made to the categories (aÎnÉf) entitled to those funds as specified by the Qur’an. This is done with reference to the Malaysian experience of Baitulmal which is under the auspices of the Council of Islamic Religious Affairs in the Federal Territory of Kuala Lumpur, in attempt to assess and evaluate its performance from both the juristic and economic points of view. The study has adopted an analytical and comparative approach to examine, contrast, and compare the views of contemporary Muslim jurists on the investment of zakÉt funds. It has also analyzed the official reports issued by Baitulmal regarding its investment operations in respect of the abovementioned funds. The study has been able to scrutinize and verify the views of contemporary jurists on the issue at hand and to highlight the modes and ways undertaken by Baitulmal in investing zakÉt funds in areas that can benefit the eight categories entitled to zakÉt. The study has also put into strong relief the immediate need to set up a Sharī‛ah supervisory body comprising both Sharī‛ah scholars and economic experts to monitor and advise on the operations carried out by Baitulmal, including investment of zakÉt funds; such a body is already long overdue. Keywords: zakÉt funds, investment, zakÉt funds surplus, categories of zakÉt recipients, juristic views, management of investment operations, Sharī‛ah supervision. Abstrak Pelaburan harta zakat merupakan salah satu isu baru dihadapi oleh Ilmu Fikah Islam pada masa kini. Ianya telah diperbahaskan dan dikaji oleh ulama sama ada diperingkat perseorangan atau kesatuan-kesatuan fikah .Beberapa pendapat asas telah diperakui, sebahagiannya menjurus kepada persetujuan bersama dan yang lainnya berkisar kepada isu-isu perselisihan sampingan. Artikel ini secara khususnya mengkaji keharusan melaburkan lebihan harta zakat selepas agihan kepada asnaf yang layak seperti yang disebut di dalam al-Qur’an dilakukan. Ia dilakukan dengan merujuk kepada pengalaman Batulmal di bawah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dalam usaha menilai pencapaiannya dari perspektif ahli fikah dan pakar ekonomi. Kajian ini menggunapakai kaedah analisis dan perbandingan untuk menilai, membandingkan pendapat-pendapat yang ada di kalangan ahli-ahli fikah masa kini tentang pelaburan harta zakat. Ia juga telah menganalisis laporan-laporan rasmi yang dikeluarkan oleh Baitulmal tentang aktiviti pelaburan yang dijalankan. Kajian ini telah berjaya mengeluarkan dan menilai pendapat-pendapat ahli fikah semasa berkaitan isu yang dibincangkan dan mengenengahkan cara-cara pelaburan harta zakat yang digunapakai oleh Baitulmal untuk kepentingan asnaf penerima zakat. Kajian ini juga menekankan tentang pentingnya menyegerakan penubuhan ahli jawatan kuasa syariah yang menggabungkan pakar-pakar syariah dan ekonomi bagi mengawalselia dan menasihati operasi yang dijalankan oleh Baitulmal termasuk pelaburan harta zakat yang belum direalisasikan sehingga kini. Kata kunci: harta zakat, pelaburan, lebihan harta zakat, asnaf penerima zakat, pandangan ahli fikah, pentadbiran aktiviti pelaburan, pengawasan syariah.