التجربة الماليزية في ضوء فقه الأقلّيات The Malaysian Experience in the Light of Jurisprudence of Minorities - عبد المجيد (Mahmood Zuhdi Ab. Majid) محمود زهدي (At-Tajdid - Intellectual Refereed Journal, 2014)
مستخلص البحث يتناول هذا المقال موضوع فقه الأقليات لينظر من خلاله إلى التجربة الماليزية تحليلاً وتقويما. فبعد استعراض المصطلحي "الأقليات" و"فقه الأقليات" باعتبارهما من المصطلحات الحادثة في الخطاب الفقهي الإسلامي. يناقش المقال أولاً المعايير والاعتبارات المعتمدة في تحديد معنى الأقلية، ثم يبين قصورها من حيث أنها تقف عند المظاهر الخارجية (كالقلة العددية وما إليها من الخصائص التي أصبح الكلام عنها شائعًا في الكتابات السياسية والاجتماعية عن الأقليات) ولا تعكس صورة واقعية متكاملة عن الأقلية فضلاً عن أن تكون عادلة في توصيف علاقات القوة بين الأقلية والأغلبية. وفي ضوء ذلك يقدم المقال رؤية جديدة أو قراءة مغايرة لمفهوم الأقلية والأغلبية من خلال التجربة الماليزية يسعى من خلالها الكاتب إلى ملامسة الواقع العيني المتشخص للأشياء الذي يقتضي مراجعة ما هو سائد من معايير واعتبارات في تحديد معنى الأقلية والأغلبية باعتبارهما طرفي المعادلة الاجتماعية والسياسية للمجتمعات التي تتعايش فيها مجموعة ذات كثرة عددية ومجموعة أو مجموعات ذات قلة عددية. ومن ثم يقترح المقال ضرورة مراعاة الجوانب النوعية أو الكيفية (كالنفوذ الاقتصادي والسيطرة الإعلامية) التي قد تجعل الأغلبية العددية في مقام المغلوبية. الكلمات الأساسية: الأقليات، الأغلبية، معايير الأقلية والأغلبية، فقه الأقليات. Abstract Jurisprudence of minorities (fiqh al-aqalliyyat) is the subject discussed in the present article and through it the author analyzes and assesses the Malaysian experience. After surveying the meaning of “minorities” and “jurisprudence of minorities” as being two new terms/concepts in Islamic legal discourse, the article discusses the criteria and considerations on the basis of which the meaning of minorities is delimited and shows their inadequacy as being confined to the external considerations (such as statistical fewness and other considerations that are mostly spoken of in political and sociological literature) that do not reflect a real and comprehensive picture of what a minority is, let aside to do justice in depicting the minority-majority power relations. Based on that the article advances a new vision or different reading of the concepts of minority and majority from the vantage point of the Malaysian experience whereby the author attempts to be sensitive to the concrete reality of things that calls for a revision of the dominant criteria and considerations used to determine meaning of minority and majority as being the two terms of the socio-political equation of the societies in which a statistically majoritarian community coexists with a statistical minority or minorities. In light of this, the article suggests the need to take into account the qualitative aspects (such as economic power and influence and mediatic hegemony) that might put a statistical majority in the status of a dominated community. Key words: minorities, majority, minority-majority criteria, jurisprudence of minorities. Abstrak Artikel ini membincangkan tentang fiqah minoriti (fiqh al-aqalliyyat) dengan analisa dan penilaiannya berdasarkan pengalaman Malaysia. Selepas tinjauan umum maksud "minoriti" dan "fiqah minoriti" sebagai dua istilah atau konsep baru dalam wacana perundangan Islam, artikel ini membincangkan kriteria dan pertimbangan tentang konsep minority. Ia jelas nampak sempit maksudnya apabila konsep miniriti dilihat dari pertimbangan luaran (seperti statistik dan pertimbangan lain yang kebanyakannya atas dasar tinjauan politik dan sosiologi). Dengan itu ia tidak mencerminkan gambaran sebenar dan menyeluruh konsep minoriti, malah ia boleh memberi gambaran yang berat sebelah tentang hubungan kuasa antara minoriti-majoriti. Atas sebab di atas, artikel ini mengemukakan wawasan baru atau bacaan yang berbeza daripada konsep minoriti dan majoriti yang umum difahami dari sudut pengalaman Malaysia. Penulis mencuba untuk memahami realiti kenyataan dengan memberi semakan baru tentang kriteria dominan dan pertimbangan lain dalam menentukan konsep minoriti dan majority. Ia dilihat sebagai dua aspek persamaan sosio-politik dalam masyarakat dengan masyarakat majoritari secara statistiknya wujud bersama dengan golongan minoriti statistik atau minoriti. Artikel ini membayangkan keperluan untuk mengambil kira aspek-aspek kualitatif (seperti kuasa ekonomi dan pengaruh dan penguasaan media) yang mungkin meletakkan majoriti statistik dalam status masyarakat yang dikuasai. Kata kunci: Minoriti, Majoriti, Kriteria Minoriti-Majoriti, Fiqah Minoriti.