الاقتصاد اللغوي سمة تخاطبية في العقلية العربية: دراسة تحليلية /Analysis of Linguistic Economy as Conversational Feature According to Arab Mentality - Sameeh Ahmad Muhammad Miqdadi,; Sami Muhammad Ababneh, (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2023)
ملخص البحث: يسعى هذا البحث إلى الوقوف على مكانة الاقتصاد اللغوي لدى مستخدم اللغة العربيّة عند المتقدمين سمةً تخاطبية، وبيان قيمة هذه الظاهرة في العقلية العربية؛ وذلك عبر مجموعة من المحاور، هي: المقولات الواردة في المأثور من كلام العرب المؤكدة على أهمية الاقتصاد في استعمال اللغة وتفضيله على الصعيدين اللفظي والمضموني، والتنظير لهذه الظاهرة بوصفها سلوكاً لغوياً كما ورد في المصادر العربية عند علماء اللغة وفقهائها، والتفسيرات المحتملة لتفضيل العقلية العربية لهذه السمة التخاطبية واعتمادها في الاستعمال، واتبع البحث المنهج الوصفي التحليلي في دراسته. من أبرز النتائج التي توصلت إليها الدراسة ما يأتي: يمتلك كلّ مجتمع لغوي سمات تميزه في استخدام اللغة؛ لكون اللغة حقيقة اجتماعية تضبط سلوك الفرد في استعمالها، وتشير الأقوال المأثورة والأمثال إلى أن سمة الاقتصاد في استعمال اللغة كانت المفضلة لدى العربي قديماً، وأولى علماء العربية وفقهاؤها هذه السمة أهمية عالية؛ فاعتنوا بها، ونظّروا إليها اصطلاحاً وتعريفاً وتفضيلاً وتصنيفاً وتمثيلاً. الكلمات المفتاحية: الاقتصاد اللغوي، سلوك لغوي، الظاهرة، المقولات، علماء اللغة. Abstract: This research seeks to identify the status of linguistic economy for the user of the Arabic language as a conversational feature, and to demonstrate the value of this phenomenon in the Arab mentality. Adopting descriptive analytical approach, this analysis is done through a set of themes, firstly: The aphorisms featured in the old sayings from the speech of the Arabs which stress the importance of economy in the use of language and its favorability over the verbal and content domains. Secondly, theorizing this phenomenon as a linguistic behavior as mentioned in the Arabic sources of linguists and jurists. Thirdly, possible explanations for the preference of the Arab mentality for this conversational feature and its adoption in use. Among the most prominent findings of the study are the following: Each linguistic community has its own characteristics in the use of language because language is a social fact that controls the behavior of an individual in using it. Aphorisms and proverbs indicate that the feature of economy in the use of language was preferred by the Arab in the past, and Arabic scholars and jurists gave this feature high importance. They took care of it, and looked at it in terms of terminology, definition, preference, classification, and representation. Keywords: linguistic economy, linguistic behavior, phenomenon, aphorisms, linguists. Abstrak: Kajian ini membahaskan mengenai konsep ekonomi dalam linguistik dalam kalangan pengguna bahasa Arab sebagai ciri-ciri perbualan, serta menjelaskan nilai konsep ini dalam pemikiran orang Arab. Analisis dilakukan melalui beberapa tema, iaitu: Pertama: Ungkapan-ungkapan orang Arab yang terkandung dalam tradisi yang menekankan tentang kepentingan berjimat dalam penggunaan bahasa pada peringkat lisan dan kandungan. Kedua: Kajian cuba menggariskan teori yang menjelaskan perkara ini sebagai kebiasaan bahasa seperti yang dinyatakan dalam oleh pakar bahasa Arab dalam kitab-kitab lama. Ketiga: Menukilkan tafsiran-tafsiran yang menunjukkan bahawa pemikiran Arab cenderung kepada ciri komunikasi seperti ini dalam perbualan mereka. Menggunakan pendekatan deskriptif dan analisis, kajian ini merumuskan beberapa dapatan, antaranya: Setiap bahasa memiliki ciri-ciri istimewa dalam penggunaan bahasa. Ini kerana bahasa adalah alat yang digunakan oleh masyarakat bagi yang mengawal tingkah laku individu dalam penggunaan bahasa. Pepatah dan peribahasa Arab menunjukkan bahawa orang Arab pada masa lalu menyukai ciri ekonomi dalam penggunaan bahasa. Ciri ini juga memberikan perhatian yang cukup besar oleh para sarjana bahasa Arab. Ini dapat dilihat dalam usaha mereka mewujudkan istilah, definisi, pembahagian dan contoh bagi meletakkan asas bagi teori ekonomi dalam bahasa ini. Kata kunci: ekonomi linguistik, tingkah laku linguistik, fenomena, ungkapan, ahli bahasa.