المادة المعجمية في المعاجم العربية الملايوية الثنائية: دراسة تحليلية (Lexical Materials in the Arabic Malay Bilingual Dictionaries: An Analytical Study) - (Hanafi Dolah Haji Abdullah), حنفي دوله حاج عبد الله; (Nor Azlina Binti Abdullah), نور أزلينا بنت عبد الل (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخّص البحث: يدرس هذا البحث موضوع الموادّ المعجمية الواردة في المعاجم العربية الملايوية الثنائية المنتشرة في عالم الملايو عامة، وماليزيا خاصَّة، وتقويم تلك الجهود المبذولة في نقل الموادّ المعجمية إلى عالم الملايو عبر دراسة إحصائية تحليلية تقويمية منهجية لأهم محتوياتها كمية ونوعية. يقوم البحث بدراسة المعاجم العربية- الملايوية الثنائية المتوافرة في المكتبات العلمية والتجارية، ويبدأ بالتعريف للمعاجم العربية الملايوية الثنائية، مبيّنا أهم الأسباب لتأخّر ظهورها، ويتدرّج في مناقشة موادّها ومفرداتها وكشف التطوُّرات التي تطرأ على مادتها المعجمية عبر دراسة إحصائية تحليلية لبعض محتوياتها. توصل البحث إلى تصوّر عن تطورها وتأثرها بمادة المعاجم العربية الأحادية، وبين الأسباب التي أدّت إلى انتشار مادتها لدى شعوب المنطقة. الكلمات المفتاحية: المواد المعجمية- المعاجم الملايوية- التقويم- تطور المعجم- التأثر بالمعاجم. Abstract: The paper aims to explore the lexical materials in the Arabic Malay Bilingual Dictionaries scattered in the Malay speaking world in general, and in Malaysia in particular. These works were subjected to a statistical, analytical, evaluative and methodological study by focusing on the most significant aspects of their qualitative and quantitative contents. The study took into account those dictionaries which are available in libraries and bookstores. The study is initiated by giving introductory definitions to the dictionaries and their late emergence. It would subsequently discuss their contents and the developments that they went through by means of statistical and analytical study of some of their content. The study concluded that these dictionaries did have some form of influence from the unilingual Arabic dictionaries and the reasons of their widespread among the peoples of the region. Keywords: Lexical Materials- Malay Dictionaries- Evaluation- Dictionary Progress- Influence of Dictionaries. Abstrak: Kertas ini bertujuan untuk mengkaji bahan-bahan leksikal dalam kamus dwibahasa Melayu Arab yang terdapat dalam dunia Melayu umumnya, dan di Malaysia khususnya. Kamus-kamus ini akan dikaji berdasarkan pendekatan statistik, analisis, penilaian dan metodologikal dengan menumpukan kepada aspek penting dalam kandungan kamus-kamus tersebut secara kualitatif dan kuantitatif. Kajian ini akan memilih kamus-kamus itu yang terdapat dalam perpustakaan-perpustakaan dan juga kedai-kedai buku. Kajian dimulakan dengan memberikan pengenalan kepada kamus-kamus tersebut dan menjelaskan tentang kemunculan mereka yang agak lewat. Ia akan kemudiannya membincangkan kandungan dan tahap perkembangan kamus-kamus tersebut dengan cara kajian analisis dan statistik terhadap beberapa kandungan mereka. Kajian ini menyimpulkan bahawa kamus-kamus ini memang mempunyai kesan pengaruh dari kamus-kamus Arab ekabahasa serta sebab-sebab yang menjadikannya diterima secara meluas. Kata kunci: Bahan-bahan Leksikal Melayu- Penilaian Kamus- Pengaruh- Perkembangan- Kamus-Kamus.