نظرية التلقي وجماليات إبداع الدلالة في رحلة رسالة الغفران: قراءة جديدة (The Reading of Reception Theory and The Aesthetics of Creativity in Risalah Al-Ghufrān) - (Amal Verwar), آمال فرفار (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: ولَّدت الخاصية الانفتاحية لنظرية التلقي، وارتكازها إلى منظومة مرجعية قائمة على فلسفة الاختلاف ثراءً في جهازها المفهومي. نحاول عبر هذه المداخلة اختبار البعد الإجرائي لنظرية التلقي على نص رحلة الغفران لأبي العلاء المعري، بوصفه أنموذجا أدهش القراء وحيّرهم ببنائه الخاص وبرموزه وجماله. يرتكز التحليل إلى إعادة كتابة تاريخ قراءة هذه الرسالة في مرحلة أولى، بالبحث في التأثير الذي أحدثه النص في القراء الأوائل والمتعاقبين، وحجم ردود أفعالهم، وطبيعة أسئلتهم وإجاباتهم، للتأكد من مدى قدرته على جذب أجيال متعاقبة من القراء ومخاطبتهم، ثم على إنجاز تحليل عبر إعادة مساءلة بعض بنياته الدالة التي تثير جدلا مستمرا، وطبعها قصور الفهم في مرحلة ثانية، لربط التواصل بين أفق انتظار قرائها الأوائل وقرائها المتلاحقين في علاقتهم بالنص. ونقسم تحليل الأفق الحاضر إلى مرحلتين :ما قبل النصية، بإحالة أهم هذه الوحدات البنوية الدالة على دلالاتها المسبقة بربطها بأحوال تلفظها من سياقات مختلفة، ومرحلة نقدية نصية يتم فيها انتقاء بنيات خطابية وإيديولوجية وثقافية بوصفها حدودا لفائض الدلالات. الكلمات المفتاحية: نظرية التلقي– رحلة الغفران– تحليل الدلالة– السياق المختلف- تحليل. Abstract: The openness that entails the reception theory and its emphasis on the reception system based on the philosophy of difference has managed to enrich the tools for understanding. In this attempt, we would experiment with the process dimension of the reception theory on the text of Abu ‘Ala al-Ma’arri: Risalat al-Ghufran, since it is regarded as a work that managed to surprise its readers with its unique structure, symbols and aesthetical values.The analysis will look into the history of reading and interpreting this text in its initial stage through the accounts of its early readers and those after them. Their responses, nature of their inquiries and answers will be examined in order to determine the volume of its aesthetical value to continue capturing the attention of the subsequent generation of readers and by revisiting some of its structures which had been continuously debated. In the second stage, the lack in understanding the text will be examined to enable us to look into the relationship between the understanding of the first generation readers and those coming after them with regard to the text. The analysis for the current readership is divided into two: Pre-text stage; subjecting the most significant units of its structure which signify its prior meaning by relating it to its situations of utterance in the different contexts on the one hand; with the textual criticism stage which would derive its discourse, ideological and cultural structures as the limitations of excessive meaning, on the other. Keywords: Reception Theory- Risalah Al-Ghufran- Semantic Analysis- Different Contexts- Analysis. Abstrak: Keterbukaan yang melibatkan teori resepsi dan penekanannya kepada sistem penerimaan yang berdasarkan kepada falsafah perbezaan telah berjaya memperkayakan pendekatan-pendekatan untuk mengkaji apakah itu kefahaman. Dalam percubaan ini, kami akan menggunakan dimensi teori resepsi terhadap teks Abu 'Ala al-Ma'arri: Risalat al-Ghufran, kerana ia dianggap sebagai satu hasil kerja sastera yang berjaya mengejutkan pembaca-pembacanya dengan struktur uniknya, penggunaan simbol-simbol dan nilai-nilai yang dikandungnya yang bersifat estetik. Analisis akan mengkaji sejarah pembacaan dan pentafsiran teks ini pada peringkat awal ia muncul dengan melihat kepada petikan-petikan pendapat pembaca-pembacanya yang terawal dan yang selepas mereka. Keterangan mereka, sifat pertanyaan-pertanyaan dan jawapan-jawapan mereka akan dianalisa untuk menentukan tahap nilai sifat estetik karya tersebut untuk terus menarik perhatian generasi berikutnya yang merupakan pembaca-pembaca era berbeza melalui penggunaan semula beberapa struktur-strukturnya yang telah secara berterusan diperdebatkan kesan estatikanya. Dalam peringkat kedua, kefahaman terhadap teks akan diperiksa untuk membolehkan kami mengkaji hubungan antara pemahaman pembaca-pembaca generasi pertama dengan yang lainnya. Analisis pembaca semasa dibahagikan kepada dua: Peringkat pra-teks: memahami unit-unit yang paling penting strukturnya yang mengandungi makna yang sebelumnya yang berkaitan dengan situasi-situasinya ujaran dalam konteks lain pada pihak lain;kedua, peringkat kritikan teks yang akan menerbitkan wacananya, struktur-struktur ideologi dan kebudayaan sebagai batasan kepada maknanya. Kata kunci: Teori Resepsi- Risala Al-Ghufrān- Analisis Semantik- Konteks Lain- Analisa.