المكون التداولي المعرفي في المثل العربي رؤية تداولية نصية / The Pragmatics Cognitive Component in the Arab Proverb: A Textual Pragmatics Vision - Iftikhar Muhyiddin, (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2022)
ملخص البحث: يسعى هذا البحث إلى تقديم قراءة تداولية نصية لسلسلة مختارة من الأمثال العربية القديمة؛ وذلك لإظهار المكونات التداولية المعرفية التي انبثق منها المثل العربي باعتباره كينونة نصية تداولية. وقد أثبت البحث أن المثل العربي يشكل بؤرة نصية تداولية لها ارتباطاتها التداولية المهيمنة على لغة المثل ودلالته وتكوينه، إذ ثبت عن طريق متابعة الأمثال واتباع المنهج التحليلي الوصفي أن هذه الأمثال انبثقت من مجموعة من المحددات، وهي: المحدد المرتبط بالجانب الثقافي، والمحدد اللغوي، والمحدد المرجعي المعجمي، والمحدد السردي. الكلمات المفتاحية: المكون التداولي، المعرفي، المثل العربي، الدلالة. Abstract This research aims to provide a textual pragmatic reading of a selected series of ancient Arabic proverbs. This is to show the cognitive pragmatic components from which the Arabic proverb emerged as a pragmatic textual entity. The research has proven that the Arabic proverb constitutes a deliberative textual focus that has its deliberative links that dominate the language of the proverb, its significance and its composition, as it was proven by following up the proverbs and following the descriptive analytical approach that these proverbs emanated from a set of determinants, namely: the determinant associated with the cultural aspect, the linguistic determinant, the lexical reference determinant, and the narrative determinant. Keywords: component-pragmatics, cognitive, Arabic proverb, semantics. Abstrak Kajian ini bertujuan untuk menawarkan bacaan pragmatik tekstual kepada siri peribahasa Arab kuno yang terpilih. Ini adalah untuk menunjukkan komponen pragmatik kognitif dari mana peribahasa Arab muncul sebagai sebuah entiti tekstual pragmatik. Kajian ini telah mendapati bahawa peribahasa Arab mengandung fokus tekstual yang teliti dan disengajakan yang mempunyai pertalian yang disengajakan yang mendominasi bahasa peribahasa, kepentingan dan komposisinya, seperti yang dibuktikan dengan mengikuti peribahasa dan mengikut pendekatan analisis deskriptif bahawa peribahasa tersebut terpancar daripada satu set penentu iaitu: penentu yang dikaitkan dengan aspek budaya, penentu linguistik, penentu rujukan leksikal, dan penentu naratif. Kata kunci: komponen-pragmatik, kognitif, peribahasa Arab, semantik