مسألة استجابة القارئ وتلقيه عند: ياوس- إيزر- بليخ - ستانلي فش (The Issue of Reception of Reader by Yaws - Eser - Belikh - Stanley Fish) - (al-Jam'ie Boulaares), الجمعي بولعراس (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: يحاول هذا المقال أن يسهم في تتبع مسألة القراءة النقدية للقارئ وتوليد الدلالة، وفعالية تلقيه للنصوص، وبلورة مفهوم "أفق الانتظار"، ثم موقع القارئ في العملية النقدية ومغامرة القراءة والتفاعل بينه وبين النص وتجربته الذوقية للنصوص التي نريد أن نسلك بها عبر منظري نظرية القراءة واستراتيجية التأويل، وعبر نظرة مشاريعهم النقدية للقارئ، محاولين أن نستشرف آفاق محطات النقد والقراءة والتأويل. وخلصت الدراسة إلى أن سيرورة التلقي أتاحت للمتلقي الحرية المطلقة ضمن تجاربه واستجابته في تشكيل النص الأدبي، وأنها ارتكزت إلى استجابة القارئ لتؤكد على أن التجربة المتكونة من معاينة النصوص هي الجسر في مسح النص وبلورته. الكلمات المفتاحية: التلقي- فعالية التلقي- القارئ- الدلالة- آفاق التأويل. Abstract: This article aims to contribute in tracking these issues: critical readingamong readers, the issue of meaning production, the effectiveness of readers’ reception towards the texts, the concept of waiting horizon, the position of the readers in the criticism process, the reading adventure, the interaction between readers and text, their esthetic experience to the texts which we selected through the theoreticians of reading and the hermeneutic strategies as well as through the point of view of their projects on criticism with the readers; all of which would be the foundations for us to bring forth the dimensions of criticism, reading and hermeneutic. The study concluded that the processes of reception had opened the opportunity to the receptor the absolute independence within his/her own experiences and responses in shaping the literary text. These processes are also focused on the reception of the reader in order to ascertain that his/her experience that is made up from the preview of the texts is the bridge in scanning and materializing the text. Keywords: Reception– Effectiveness of Reception– Reader– Meaning– Dimensions of Hermeneutic. Abstrak: Artikel ini bertujuan untuk menyumbang dalam mengupas isu-isu berikut: pembacaan kritikal khalayak pembaca, isu pembentukan makna, keberkesanan penerimaan pembaca-pembaca terhadap teks-teks, konsep ufuk penungguan, kedudukan pembaca-pembaca dalam proses kritikan, pengembaraan bacaan, interaksi antara pembaca-pembaca dan teks, pengalaman estetika mereka bagi teks-teks yang telah kami dipilih berdasarkan kepada pendapat pakar-pakar teori pembacaan dan strategi-strategi hermeneutik dan juga berdasarkan kepada sudut pandangan projek-projek kajian mereka berkenaan kritikan di kalangan pembaca-pembaca yang dijadikan bahan kajian; kesemuanya ini akan menjadi asas-asas panduan untuk kami mengemuka dimensi kritikan, pembacaan dan juga hermeneutik. Kajian ini menyimpulkan bahawa proses-proses penerimaan telah membuka peluang kepada pembaca pintu kebebasan yang mutlak dalam pemahaman mereka serta pengalaman-pengalaman dan jawapan-jawapan mereka yang tersendiri dalam membentuk dan mentakwilkan makna teks sastera yang dibaca. Proses-proses ini juga memberi tumpuan kepadapenerimaan pembaca supaya menentukan yang dia atau pengalamannya yang disimpulkan it hasil daripada dari pemerhatian terhadap teks-teks tersebut itu adalah merupakan titik penghubung dalam proses pengimbasan makna dan pemahaman terhadap teks. Kata kunci: Penerimaan– Keberkesanan Penerimaan Pembaca– Makna– Dimensi Hermeneutik.