الخاطرة: قراءة في الصحافة الأدبيّة في ليبيا (Thought: Reading in Literary Journalism in Libya) - (Ahmed Omran b. Salim), أحمد عمران بن سليم (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: يقدم هذا البحث عرضاً سريعاً لآراء بعض النقّاد الذين تصدوا لفن المقالة وحاولوا تعريفه وتأطيره، ومازجت دراساتهم، خطوط التماس مع فن الخاطرة الذي ينتمي للمقالة بشكل أو بآخر، والغرض منها هو تسليط الضوء على دور الصحافة الأدبية في ليبيا لتأصيل الفكر العربي وتثبيت قدم الأدب العربي فيها، لتقف في وجه تحدّيات غربيّة حاولت طمس التراث العربي الإسلامي فيها. وكانت الخاطرة إحدى أدوات النضال من أجل تثبيت القيم العربية الإسلامية والحفاظ عليها. ومن ثم فقد تتبعت هذه الدراسة الخاطرة في مرحلتها الأولى إبان فترة الاحتلال الإيطالي لليبيا، تلاه تتبع لمحتواها في فترة سياسية ثانية أعقبت هزيمة إيطاليا ووقوع البلاد تحت الوصاية الإنجليزية في منتصف العقد الرابع من القرن الماضي، ولاحظت الدراسة تغيراً في أنماط الخاطرة ذات الموضوع الواحد؛ كتغيرّ نمط خاطرة الغربة من الغربة المكانية إلى الغربة النفسية وتراجعها عن مكانتها في الفترتين السابقتين، وانكماش الخاطرة الدّينية وامتزاجها بالتأملات الفلسفية، وبهذا تسهم هذه الدراسة في رصد أداء الأجناس الأدبية وإظهار دور الصحافة الأدبية في ليبيا الفاعل في تثبيت القيم العربية والمحافظة على تراث الأمة الإسلامية عبر هذا الفنّ الأدبي الذي لم يحظ بمزيد من الاهتمام والعناية. الكلمات المفتاحية: الخاطرة- ليبيا- إيطاليا- بريطانيا- الاستقلال. Abstract: This research will present a quick illustration on suggestions of some critics who alienate arts of written essay and they tried to redefine and bend it. They mixed their studies with request for thought arts, which belongs to written article in one way or the other. The objective is to shade light on the role of literary journalism in Libya to get Arab reflection and enforce Arabic Literature power in it. So that it can face Western challenges who tried to eradicate Arab and Islamic Legacy in it. Thought was one of the struggle mechanisms to reinforce Arab and Islamic values and guide it. From this end, this paper followed thought right from it’s early age after the invasion of Italy in Libya. Following it, consists the era of second politics that came after defeating of Italy and changing of ruling to the British at middle of fourth decade of last Century. The study noticed changes in types of thought which has the same topic, such as changing of thought, from place homesick to mind home sick and its withdrawal in the last two intervals. On the other hand, we noticed the preoccupation of religious thought and has mixed with philosophy reasons. With all these analysis, this study will contribute to register some literal works and show role of literal journalism in Libya, to re erect Arab values and monitor heritage of Islamic nations through this literature work which has lost some concerns and attention. Keywords: Thought Home sick- Libya- Italy- British- Independence. Abstrak: Kajian ini membentangkan secara ringkas pendapat-pendapat beberapa para pengkritik sastera yang melontarkan pendapat mereka terhadapat seni penulisan makalah sambil cuba untuk mentakrifkannya dan meletakkannya dalam kerangka yang lebih jelas. Kajian-kajian mereka turut mengambil kira seni penulisan lintasa pendapat yang turut berasal dari seni penulisan makalah secara umumnya. Kajian ini akan memberikan focus kepada peranan kewartawanan sastera di Libya untuk menjejaki asal usul seni penulisan begini dalam pemikiran sastera Arab khususnya serta sastera sejagat, umumnya. Seni penulisan lintasan penda[at ini adalah merupakan salah satu daripada wadah perjuangan untuk mengukuhkan lagi nilai-nilai sastera Arab Islam demi untuk memeliharanya kelak. Kajian ini akan menjejaki sejarah timbulnya seni ini bermula daripada pendudukan Itali di Libya setersunya era selepas pengunduran Itali dan jatuhnya negara kepada British yang memegang mandate mentadbir Libya pada dasawarsa ke empat dekad yang berlalu. Kajian ini mendapati terdapat perubahan dalam bentuk seni penulisan lintasan pendapat untuk satu tema yang serupa dalam era-era tersebut; seperti perubahan perasaan asing kerana migrasi kepada keterasingan jiwa dan perasaan dan pudarnya tema sebegini dalam dua era yang tersebut serta perbauran tajuk lintasan pendapat keugamaan dengan falsafah. Kajian ini akan mengupas fungsi seni sebegini dan menperjelaskan peranan kewartawanan di Libya dalam menjada dan menyuburkan budaya serta tradisi sastera Arab melalui seni penulisan lintasan pendapat yang selama ini masih belum lagi diketengahkan dalam satu kajian yang serius. Kata kunci: Lintasan Pendapat– Libya– Itali– Britain– Kemerdekaan.