العقلية اللغوية لابن دريد الأزدي: كتاب "جمهرة اللغة" أنموذجاً /The linguistic mindset of Ibn Duraid al-Azadi( 321H) " The book of “Jamahrat al-lughat” as a sample - bin Marhun bin Khasif al-Dawudi, Zahir (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2019)
ملخص البحث: يهدف هذا البحث إلى استقراء تجربة رائدة من تجارب مفكري اللغة القدامى ألا وهي تجربة ابن دريد في جمهرته، استناداً على النظريات المعجمية التي تعد من القضايا المطروحة في اللسانيات الحديثة، وفي المعجمية المعاصرة على وجه الخصوص، ذلك أن ابن دريد قد سعى إلى تطوير المعجم العربي بفك الوصال مع رؤية الخليل الراسخة؛ ما يكون في حد ذاته جرأة ملحوظة، وقد وضعت الدراسة في مبحثين: عالج المبحث الأول أسس اختيار المدخل أو العنوان، والمعجمات التي اعتمدها ابن دريد في جمهرته،؛ أما المبحث الثاني فقد ناقش منهج ابن دريد في ترتيب المادة المعجمية. ومن أهم نتائج هذه الدراسة أن ابن دريد كان مدركاً لمتطلبات النص المعجمي، كما تميز برؤيته الذاتية المتماسكة العناصر، أهمها أنه ابتكر طريقة جديدة في ترتيب المداخل الأعجمية. الكلمات المفتاحية: جمهرة اللغة-الأسس المعجمية-الترتيب الداخلي-الترتيب الخارجي-ترتيب اللفظ الأعجمي. Abstract This research aims to identify a pioneering experience of a traditional language thinker, namely, Ibn Duraid's linguistic thought in his book the “Jamharat”, based on the lexical theories that are based on some of the issues of modern linguistics in general and in the modern lexicon in particular. Ibn Duraid had sought to develop the Arabic lexicon by unraveling the connection with the well-established vision of al-KhalÊl, an indeed a very bold concept. The study was developed in two sections: The first topic dealt with the basics of the choice of the title, and the dictionaries adopted by Ibn Duraid in his book. The second section discussed his approach in arranging the lexical materials. The most important results of this study that Ibn Duraid was aware of the requirements of the textual lexicon, and he was also distinct in his personal and cohesive vision, the most important of it was that he devised a novel way in the arrangement of the entries of the lexicons. Keywords: Jamahrat al-lughat - Lexical foundations - Pronouns - Internal order - External order - Word order Abstrak Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti satu pengalaman rintis seorang pemikir bahasa Ibnu Duraid di dalam buku beliau berjudul “Jamharat” berdasarkan kepada teori-teori yang berkaitan dengan isu-isu yang sering dibahaskan dalam perbincangan lingusitik moden secara umumnya dan leksikologi moden secara khususnya. Ibnu Duraid telah mengembangkan perbendaharaan kata Arab dengan menyingkap hubung kait dengan gambaran yang pernah dikemukakan oleh Al-Khalil yang merupakan satu konsep yang berani. Kajian ini dikemukakan dalam dua bahagian: topik pertama berkenaan dengan pemilihan tajuk dan kamus-kamus yang digunakan oleh beliau dia dalam buku tersebut. Bahagian kedua membincangkan pendekatan beliau dalam mengatur bahan-bahan leksikal. Kesimpulan terpenting kajian ini ialah Ibnu Duraid sebenarnya maklum tentang syarat-syarat perkataan bermaksud tekstual dan beliau juga amat berbeza dalam gambaran peribadi dan kesinambungan beliau; yang paling penting ialah beliau telah mengemukakan satu cara yang baharu dalam mengatur entri perkataan-perkataan tersebut di dalam kamus. Kata kunci: Jamahrat al-lughat – Asas-asa perkataan - Gantinama – Aturan dalaman – Aturan luaran – Aturan perkataan.