الإحساس بالنهاية‘ بين وسيطين: قراءة في المسافة بين الرواية والفيلم السينمائي/ 'The Sense of an Ending' Between Two Mediums: A Study of the Distance Between the Novel and the Cinema-film - Khamis al-Zahrani, Adil (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2020)
مُلخَّص البحث تفترض الدراسة أن الراويةَ والفيلمَ السينمائي الذي يقتبسُها مختلفان، ولا يجوز الحكم عليهما بالمقارنة بينهما. وتعتمد لدراسة الفرضية السابقة على رواية الإحساس بالنهاية للكاتب الإنجليزي جوليان بارنز، الحائزة على جائرة البوكر العالمية للرواية عام ٢٠١١م، وعلى الفيلم السينمائي الذي يقتبس الرواية ويحمل عنوانها نفسه. تُصنف رواية الإحساس بالنهاية ضمن تيار الوعي، وتدور معظم أحداثها في ذاكرة بطلها الهشة التي تستدعي أحداثاً من ماضيه العتيق لتجيب عن لغز حديث، وقد حُوّلت إلى فيلم في عام ٢٠١٧م، على يد المخرج ريتيش باترا؛ من هنا تحلل الدارسة المسافة بين الفيلم والرواية، لتضيء مواطن الاتفاق ومكامن الاختلاف بين العمليْن اعتماداً على منهج السرديات البنيوية وعلى مقولات النقد السينمائي. وقد أظهرت نتائج لدراسة أن الافتراق بين التجربتين (المقروءة والمرئية) يعود إلى اختلاف المنطلقات في كل منهما، وفِي الشروط الفنية الخاصة التي تحكمهما، وفي أفق التوقعات التي تحدد مجالات تلقيهما. الكلمات المفتاحية: رواية، فيلم سينمائي، سيناريو، الإحساس بالنهاية، جوليان بارنز. Abstract This paper’s assumption is that fiction and the cinema’s adaptation of the same work are different experiences. Thus, there is no point to make a comparison between them. In order to prove it, the paper analyses both: the 2011th Man Booker Prize winner (The Sense of an Ending) by Julian Barnes, and the film which adapted the novel in 2017, under the same title, and directed by Ritesh Batra. 'The Sense of an Ending' is a complicated novel; it’s considered under the 'stream of consciousness', as most of its events take place in the unreliable narrator's memory, who happen to be the main character. Hence, adopting methods & tools from structuralism narratives and film studies, this study investigates the distance between the film and the original novel, to highlight the similarities and differences between both works. One clear finding is that factors such as different foundations, artistic specific rules, and horizon of expectations, prove it clearly that we are talking about two different experiences. Keywords: fiction, cinema film, narrative, The Sense of an Ending, Julian Barnes. Abstrak Andaian makalah ini ialah fiksyen dan adaptasi panggung wayang untuk karya yang sama adalah merupakan dua pengalaman yang berbeza. Oleh itu, membuat perbandingan antara kedua-duanya adalah disangsikan faedahnya. Untuk membuktikan hipotesis ini, kajian ini akan menganalisis kedua-dua medium ini: pemenang Hadiah Man Booker 2011 (The Sense of a Ending) karya Julian Barnes, dan filem yang mengadaptasi novel tersebut pada tahun 2017, dengan tajuk yang sama, dan disutradarai oleh Ritesh Batra. 'The Sense of a Ending' adalah novel yang rumit; ia dianggap di bawah 'aliran kesedaran', kerana kebanyakan plotnya berlaku dalam memori perawi yang lemah, yang kebetulannya menjadi watak utama. Oleh itu, dengan menggunakan kaedah dan alat dari naratif strukturalisme dan kajian filem, kajian ini menyelidiki jurang antara filem dan novel asalnya, untuk menonjolkan persamaan dan perbezaan antara kedua-dua karya tersebut. Satu penemuan yang jelas adalah bahawa faktor-faktor seperti asas yang berbeza, peraturan khusus artistik, dan jangkaan, membuktikan dengan jelas bahawa novel dan layar perak adalah merupakan dua pengalaman yang berbeza. Kata kunci: fiksyen, filem pawagam, naratif, The Sense of Ending, Julian Barnes.