تطبيقات التعليم الإليكترونيّ في تدريب أساتذة اللغة العربية بمركز اللغات والتنمية العلميَّة: مجموعات الأخبار نموذجاً (Applications of e-learning in Training Arabic Language Lecturers at Centre for Languages & Pre-University Academic Development) - (Ibrahim Suleiman Ahmed), إبراهيم سليمان أحمد; (Fikri Abidin Hasan), فكري عابدين حسن (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: لقد وَفَّرَتْ الجامعة الإسلامية وسَهَّلّت كل الطرق لتدريب الأساتذة على استعمال أحدث التقنيات؛ إذ تولى مركز اللغات والتنمية العلمية بالتعاون مع مركز البحوث تدريب بعض الأساتذة من خارج الجامعة الإسلامية العالمية بماليزيا، وهي: كلية الإنسانية الجامعية بولاية قدح بماليزيا، في تطبيقات التعليم الإليكترونيّ مثل مجموعات الأخبار و (نظام ضبط التعلم)، وهو ما يعرف ب(ل. م. س)، ولقد تم الشرح التنويريِّ للوفد الزائر من أساتذة وطلاب وطالبات المعهد الإسلامي بتايلاند. تركز الدراسة على وصف تجربة تدريب الأساتذة في التعليم الإليكترونيِّ (خاصة اللغة العربية) بمركز اللغات، وتدريب أساتذة كلية الإنسانية الجامعية بقدح. وأهمية هذه الورقة تنبع من عدم وجود دراسة من قبل في مركز اللغات اهتمت بتطبيقات التعليم الإليكترونيّ في تعليم اللغة العربية. وقد اُسْتخدمت المقابلاتُ والملاحظة لجمع المعلومات. بعد إجراء الدراسة والمقابلات توصلت الدراسة إلى أن المواد التي ضمتها مجموعة الأخبار تعد مواد غزيرة، وعلى المعلم الاطلاع على المواد قبل أن يشرحها للطلاب، وأن مجموعة الأخبار قد ساعدت على تحسين ظروف التدريب، وتحسين استعمال المعلم لتطبيقات التعليم الإليكترونيّ في تعليم اللغة العربية في تدريسه، وخاصةً اتجاه الجامعة نحو الاهتمام بالتعليم الإليكترونيّ. الكلمات المفتاحية: مجموعات الأخبار- الإنترنيت- مجموعة أخبار معدلة- مجموعة أخبار غير معدلة- المتصفح. Abstract: The paper intends to describe the experience in training the language teachers in learning how to use the online Learning Management System (LMS). Interview method was used to gather the data. The analysis of the gathered data revealed that the news category proved to be very resourceful and that the teacher should initially read them before teaching them to the students. It is noted that the use of LMS in teaching has improved the training significantly. Keywords: News Category- Internet– Corrected News Category– Users. Abstrak: Universiti Islam Antarabangsa Malaysia telah menyediakan pelbagai kemudahan untuk tujuan latihan tenaga pengajar tentang penggunaan teknologi terkini. Ini terbukti apabila Pusat Bahasa & Pembangunan Akademik dengan kerjasama Pusat Kajian telah menganjurkan sebuah sesi latihan untuk tenaga pengajar dari luar universiti iaitu Kolej Universiti Insaniah di Kedah tentang aplikasi pengajaran secara elektronik contohnya sekumpulan berita dan sistem pengukuhan pembelajaran yang dikenali sebagai (LMS). Kajian ini tertumpu kepada pengalaman latihan tenaga pengajar tentang pengajaran secara elektronik (khusunya bahasa Arab) di Pusat Bahasa dan di Kolej Universiti Insaniah di Kedah. Kepentingan kajian ini terserlah apabila didapati tiada sebarang kajian seumpamanya yang dibuat sebelum ini di Pusat Bahasa & Pembangunan Akademik. Kajian ini menggunakan temubual sebagai instrumen pemgumpulan maklumat. Setelah dijalankan kajian serta temubual, ia mendapati subjek yang mengandungi sekumpulan berita dianggap sebagai sarat dan padat di mana tenaga pengajar perlu menelitinya terlebih dahulu sebelum menerangkannya kepada pelajar. Juga didapati sekumpulan berita telah membantu memperbaiki suasana latihan dan meningkatkan penggunaan aplikasi pengajaran secara elektronik dalam pengajaran bahasa Arab, seterusnya memenuhi aspirasi universiti yang mengutamakan pengajaran secara elektronik. Kata kunci: Sekumpulan Berita– Internet– Sekumpulan Berita Yang Diubah Suai- Sekumpulan Berita Yang Tidak Diubah Suai– Yang Dibaca.