مظاهر الاتساق في النص القرآني: دراسة وصفية لغوية (Cohesive Features in Quranic Text: A Descriptive and Linguistic Study) - (Lubna Abdul rahman), لبنى عبد الرحمن; (Akmal Khuzairi Abdul Rahman), أكمل خزيري عبد الرحمن; (Shamsul Jamili Yob), شمس الجميل يوب (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: أصبح الاتساق مفهوما لغويا يستسيغ استخدامه عند القدامى في تناولهم للنص القرآني، وأثناء حديثهم عن خصائصه المتميزة. فالأسلوب والعلاقات النصية من خصائص القرآن الكريم التي تؤكد على ارتباط الآيات الكريمة، بالعلاقات القائمة بينها بواسطة العناصر اللغوية، وهي العلاقات الاتساقية. يركز البحث على خمسة أنواع من هذه العناصر، وهي: الضمائر، والحذف، والاستبدال، والتكرار، والربط، ويقسمها إلى قسمين، وهما: الاتساق بالإحالة، والاتساق بالأداة، ويهدف بذلك إلى إبراز دور هذه العناصر في خلق الربط والاتصال بين السابق واللاحق من الآيات القرآنية، وإظهار أهميتها في ضمان استمرارية الأفكار والأحداث فيها، ومن ثم تحقيق الاتساق في النص القرآني، ووجد البحث أهمية هذه العناصر في فهم النص القرآني لدى المتلقي. الكلمات المفتاحية: الاتساق- مظاهر الاتساق- القرآن الكريم- نماذج-تحليل. Abstract: Cohesion is linguistic concept that has long been discussed by the traditional scholars in their study of the Quranic text and its distinguished features. It is therefore the characteristics of the Holy Quran that further authenticate the relation between the Quranic verses through the various cohesive devices. The paper focuses on five of the cohesive features: Pronouns, deletion, replacement, repetition and linkage which are either from the category of cohesion by reference or by devices. The mechanisms of how these devices work in connecting the verses and ensuring the flow of thoughts and events thus ensuring the cohesiveness of the parts of the whole text resulting in the comprehensiveness of ideas in the readership. Keywords: Cohesion– Cohesive Features– The Holy Quran– Samples– Analysis. Abstrak: Kohesi merupakan konsep yang sering diguna pakai oleh para pengkaji terdahulu apabila mengkaji nas al-Qur’ān dan membincangkan keistimewaan ciri-cirinya. Gaya bahasa serta hubungan antara teks adalah antara ciri-ciri al-Qur’ān yang membuktikan perkaitan yang terdapat antara ayat-ayat al-Qur’ān menerusi unsur-unsur bahasa, perkaitan ini dinamakan kohesi. Kajian ini menumpukan terhadap lima unsur ini iaitu: ganti nama, pembuangan, penggantian, pengulangan, penyambungan, seterusnya membahagikan kohesi tersebut kepada dua bahagian iaitu: kohesi secara rujukan dan kohesi dengan instrument. Ini bertujuan untuk menyatakan peranan unsur-unsur ini dalam mewujudkan kesinambungan antara ayat-ayat al-Qur’ān yang terdahulu dan yang terkemudian, mengetengahkan kepentingannya dalam memastikan kelangsungan ide-idea serta peristiwa dalamnya, seterusnya membuktikan perlaksanaan kohesi dalam nas al-Qur’ān. Kajian ini telah mendapati terdapat kepentingan unsur-unsur ini dalam pemahaman nas al-Qur’ān di kalangan pembacanya. Kata kunci : Kohesi– Konsep Kohesi- Al-Quran Al-Karim– Contoh-contoh- Analisa.