القيم العائلية في المصادر التراثية وأثر التطور الحضاري (Family Values in the Traditional Sources and The Impact of Civilizational Development) - (Antoan G. ‘Abdu), أنطوان ج. عبدو (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: قليلا ما يلتفت الباحثون في قضايا الأدب وعلاقته بالحياة الى القيم الأساسية الفردية والعائلية (الأسرية) التي يختزنها التراث الحضاري في ما يحمله من رصيد ثقافي وأخلاقي وديني يسهم في إضاءة تفكير الناس وبناء مُثُلهم وتوجهاتهم الإنسانية. وقد يواجه ذلك الجهد صعوبات مبرّرة خصوصاً في ما تستوجبه المقاربة، المفيدة قطعاً، بين الدراسة الأدبية وعلم الاجتماع، والعلوم الإنسانية عموماً، فإيجاد طريق للمداخلة البحثية المنهجية بينها ليست سلسة؛ لذا تحاول هذه الدراسة أن تقارب هذا الميدان انطلاقاً من الرغبة في عدم الاكتفاء بما ورد في ديوان الشعر العربي والتراث القديم من قيم الكرم والفروسية والنجدة، وما يتصل بها من صيغ مستعادة، فلا بد من العودة الى الموارد التراثية الغنية لدرسها واستكشاف عناصر الثبات والتغّير التي واجهتها هذه القيم الفردية والأسرية، خصوصاً بعد ظهور الإسلام وما أحدثه في المفاهيم الدينية الجديدة وفي الفروض والعقائد والسلوكيات، وما أحدثه بعد الفتوحات وتعايش الحضارات والشعوب فى العواصم المختلفة. وقد أدخلت هذه النهضة معطيات ثقافية وحضارية رفدت تلك الأسس بمفاهيم وعادات جديدة شخصية وعائلية واجتماعية حركت مظاهر التفكير والحياة والسلوك والتعبير الأدبي والفني، مما لا نزال نشهد تطوراته السوسيولوجية إلى يومنا هذا. الكلمات المفتاحية: القيم التراثية- العائلة- المؤثرات الحضارية- الثبات والتغيّر- العصر الحديث. Abstract: It is rare for scholars in the issues of literature and its relation to life to direct their attention to the basic individual and family values that civilizational tradition preserved in its cultural, ethical and religious content that helped to contribute to enlighten human thought and produce the exemplary figures as well as their humanitarian directions. Such effort often met with difficulties that are justifiable especially in matters that needed the beneficial approach between Sociology, literary studies and Human Sciences in general. To find a middle and convenient way for a methodological research intervention between them is no easy task. This study is an effort to approach this field from the interest in the insufficiency of what came in the anthology of Arabic poems and the classical tradition concerning the values of generosity, knighthood and aid on one hand, and what relates to them concerning their newly recovered form, on the other. Returning to the ancient and wealthy sources is significant in order to study and discover the elements of stability and changes that faced these individual and kinship values particularly after the emergence of Islam as it brought new understanding to the concept of religion in relation to the obligatory acts, belief and behavior. In addition to that the values went through new understanding with the expansion of the Muslim Empire and the coexistence of different nations and tribes in it cities. This new renaissance had given new cultural and civilizational input to those values imparting them with new concepts and traditions related to individual, kinship and social aspects that subsequently influenced the characteristics of thoughts, life and behavior on one hand, and literary and artistic expression on the other; a consequence of which we are witnessing its social development until today. Keywords: Traditional values– Kinship– Civilizational influences– Stability and change– Modern era. Abstrak: Para sarjana yang mengkaji isu-isu kesusasteraan dan hubungannya dengan kehidupan dilihat kurang memberi perhatian terhadap nilai-nilai teras individu dan keluarga, walaupun ia merupakan tradisi peradaban yang memelihara budaya, etika dan agama. Tradisi ini bukan sahaja dapat menjelaskan kekaburan pemikiran, malah membantu melahirkan modal insan, di samping menjadi penunjuk kepada arah laluan seseorang insan. Hal ini mungkin disebabkan oleh kesukaran yang dihadapi oleh mereka dalam mencari pendekatan sesuai yang dapat menggabungkan kajian kesusasteraan dengan ilmu sosiologi dan ilmu kemanusiaan secara umum. Walau bagaimanapun, langkah dan inisiatif menggabungjalinkan kedua-dua bidang ini bukanlah suatu yang mudah. Oleh yang demikian, makalah ini cuba untuk mendekati isu ini yang bertitik tolak daripada kekurangan kajian yang memfokuskan kepada nilai-nilai murni yang terdapat dalam antologi puisi Arab tradisional dan klasik, antaranya ialah kemurahan hati, kepahlawanan, bantuan serta pertolongan. Hal ini sangat penting kerana usaha untuk mengkaji dan merujuk kembali sumber-sumber warisan dan tradisional yang kaya dengan nilai-nilai murni ini dapat mendedahkan unsur-unsur kestabilan, keharmonian dan perubahan-perubahan yang dihadapi oleh individu dan kekeluargaan, terutamanya selepas kedatangan Islam yang membawa nilai dan konsep baru dalam agama khususnya yang melibatkan perkara-perkara wajib, kepercayaan dan tingkah laku. Begitu juga setelah Islam berkembang dan tersebar di seluruh dunia, ia membawa nilai-nilai murni dan adab-adab luhur. Pembaharuan ini telah memberikan input dan konsep baru dalam nilai-nilai kebudayaan dan ketamadunan yang melibatkan individu, kekeluargaan dan masyarakat. Keadaan ini bukan sahaja telah mempengaruhi pemikiran, kehidupan dan tingkah laku, tetapi juga telah memberi kesan terhadap kesusasteraan dan artistik, yang mana kita masih lihat perkembangan sosiologinya hingga ke hari ini. Kata kunci: Nilai-nilai tradisional- Kekeluargaan- Pengaruh kebudayaan- Kestabilan dan perubahan- Era moden.