معايير اختيار النصوص الأدبية العربية في المرحلة الثانوية الدينية العالية الماليزية: دراسة تقويمية (The Standards of Choosing Arabic Literary Texts on the Malaysian Secondary Religious High School Level: Evaluation Study) - (Yasir Bin Ismail), ياسر بن إسماعيل; (Radiah Binti Saleh), راضية بنت صالح (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: لمادة الأدب في المرحلة الثانوية أهمية كبيرة في رفع مستوى الطلبة اللغوي وفي غرس حبِّهم لتذوق الجمال الأدبي. وتعدّ مادة الأدب العربي في مدارس المرحلة الثانوية الدينية بماليزيا من المواد الإجبارية في الشهادة الثانوية الدينية العالية الماليزية، لكن الملاحظ أن النصوص الأدبية التي يدرسها الطلبة في تلك المادة لم يكن اختيارها مبنيّاً على أُسس علمية واضحة، فكان من نتائج ذلك أن أولئك الطلبة استشعروا صعوبة فهْم تلك النصوص وعسْر تعلّمها، ولعل هذا يعدّ من أسباب تدنّي مستوى طلبة المرحلة الثانوية في اللغة العربية، لأن تلك النصوص لا تشجّعهم على الاستمرار في قراءتها، لأنها ليست سلسة بل بعضها غامضة وصعبة الفهم، لذا يهدف هذا البحث إلى إبراز جوانب القصور في اختيار تلك النصوص من ناحية الشكل والمحتوى، أما الشكل فسيُكتشف فيه جانب اختيار المفردات والتراكيب وحجم النص، بينما المحتوى سيُبرز فيه الجانب الثقافي والنفسي والتربوي لمضامين تلك النصوص. وسيقترح البحث بعض النماذج المختارة من النصوص الأدبية العربية التي تتناسب مع مستوى طلبة هذه المرحلة، وفي نهاية البحث ستُستخلص نتائج ومقترحات تفيد المهتميّن والمختصِّين في وضع الكتاب المدرسي عند اختيار النصوص المناسبة لمادة الأدب العربي. الكلمات المفتاحية: مادة الأدب العربي- الشهادة الثانوية الدينية العالية الماليزية (STAM)- النصوص الأدبية العربية- معايير اختيار النص الأدبي- تقويم النص الأدبي. Abstract: The subject of literature is significant on the secondary level to raise the language competency level of students and to cultivate their interest in literary sensibility. The literary subject in the syllabus of Malaysian high school religious certificate is compulsory. Unfortunately, there are no clear tenets for the selection of the literary texts in the subject. Consequently, the perception among students is that the texts are beyond comprehension and learning. It is possible to claim that this might be one of the explanations to the decline in the competency in Arabic among those students. The students do not feel encouraged to read continuously the texts since they are difficult, ambiguous and complicated. This paper attempts to point out the shortcomings in the selection of the structure and content of those texts. Structurally, the study focuses on the selection aspect of the words, phrases and size of the text. As for the content, the aspects of culture, psychology and education of the texts are the focus of discussion. The paper will recommend a number of alternative Arabic texts that would suit the level of those students. Finally, the paper concludes a number of recommendations for the parties involved in textbook syllabus to take into consideration to select properly texts for this purpose. Keyword: Arabic literature subject– Malaysian High School Religious Examination– Arabic Literary Texts– Standards of selecting Arabic Literary Texts– Assessment of literary text. Abstrak: Mata pelajaran sastera pada peringkat sekolah menengah merupakan subjek penting untuk meningkatkan tahap kecekapan pelajar-pelajar dalam menggunakan bahasa dan memupuk minat mereka terhadap bidang kesusasteraan. Begitu juga dengan mata pelajaran sastera Arab yang diajar di sekolah-sekolah menengah agama di Malaysia, malah ia merupakan subjek wajib bagi peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM). Walau bagaimanapun, pemilihan teks-teks sastera yang diajarkan kepada para pelajar dalam subjek ini tidak mengikut asas yang jelas. Akibatnya, para pelajar berasa sukar untuk memahami dan mempelajari teks-teks tersebut. Keadaan ini mungkin menjadi salah satu sebab penurunan tahap pencapaian pelajar-pelajar sekolah menengah dalam bahasa Arab. Hal ini kerana teks-teks sastera yang digunakan rumit dan sukar difahami, bahkan tidak menggalakkan para pelajar untuk meneruskan bacaan. Oleh yang demikian, kajian ini berusaha untuk memaparkan kekurangan dan kelemahan terhadap pemilihan teks-teks sastera yang digunakan sama ada dari segi isi kandungan atau pun binaannya. Dari sudut binaan, perbincangan akan difokuskan kepada aspek pemilihan perkataan, frasa dan saiz teks, manakala dari segi isi kandungan perbincangan akan difokuskan kepada aspek kebudayaan, psikologi dan pendidikan yang terdapat dalam teks-teks tersebut. Kajian turut mencadangkan beberapa contoh teks-teks sastera Arab lain yang sesuai dengan tahap para pelajar. Dapatan kajian dan saranan pemilihan teks-teks sastera yang bertepatan dengan mata pelajaran sastera Arab akan dibentangkan pada akhir kajian. Perkara ini penting bagi pihak yang terlibat dengan pembikinan buku teks untuk mengambil tindakan sewajarnya. Kata kunci: Mata pelajaran sastera Arab- Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)- Teks-teks sastera Arab- Piawaian pemilihan teks sastera- Penilaian teks sastera.