قواعد المد في القرآن الكريم في ضوء علم الأصوات الحديث / Lengthening rules in Quran Kareem in Modern Phonetics Studies - Mohamed Bin Isa, Abdul Azim (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2017)
ملخص الدراسة: يهدف هذا المقال إلى دراسة صوتية حديثة عن أحكام المد في القرآن الكريم؛ إذ نعيش اليوم في زمان لا نكتفي فيه بأقوال القدامى اللغويين، بل نحتاج إلى شكل جديد في إطار البحث العلمي. ويحاول الباحث أن يقدم قواعد وآراء جديدة لأحكام المد في القرآن الكريم، دون أن يترك ما فعل القراء القدامى واللغويون القدامى، بل يأتي بقواعد حديثة تناسب الواقع العلمي الآن. توصلت الدراسة إلى أن سمة [± طويل] تؤدي دوراً مهماً في تحول الألف فتحة إذا كانت ساكنة مفتوح ما قبلها، وتؤدي سمتا [+ تقدم جذر اللسان] دوراً مهما في تحويل القراءة بالمد الأصلي إلى القراءة بالمد المتوسط إذا وقعت الهمزة بعد حروف المد، وتؤدي كذلك سمة [+ علل فموية] دوراً مهماً مع سمة [+ انقباض مزماري] و[+ تقدم جذر اللسان] أثناء تحول المد الأصلي ومد اللين عند قراءة ورش إلى المد المتوسط إذا وقعت الهمزة بعد حروف المد وصوتيات العلل الفموية، وتؤدي سمة [+ ساكن] دوراً معيناً في تحول القراءة بالقصر إلى قراءة بالمد الطويل بست حركات إذا وقعت حركة طويلة قبل ساكنين مماثلين متتابعين. الكلمات المفتاحية: المد - السمة – التمثيل الصوتي – القاعدة – الصوتيات. Abstract: This article attempts to study the rules of lengthening the vowels in the Holy Quran from the perspective of modern phonology discipline. We presently live at a time when the views of the traditional scholars are no longer enough as we need to put the knowledge in a new framework. In this paper the writer would like to propose new methods and new opinions regarding the rules of vowel lengthening (madd) in the Holy Quran in addition to the views and findings of the traditional scholars on this issue in order to come up with new perspectives that are more inclined to the reality of the development of the discipline today. Some of the most important findings of this study are: the [± long] feature plays a significant role in transforming the alif into a fathah if it is with sukun (no vowel sign) and preceded with an open vowel; the features of [+the advancement of the beginning of the tongue] is important in transforming the recitation of the original madd into the middle madd if the hamzah is positioned after the vowels of the madd. The feature of [+ oral deficiencies] plays a significant role with the feature of [+glottal contraction] and [+the advancement of the beginning of the tongue] during the transformation of the original and the liin (soft) madd in the Warash recitation into the middle madd if the hamzah is after the long vowels and the sounds from oral deficiencies. The feature of [+ sukun] plays an important role in transforming the recitation with short vowel into the long madd with six harakat if the long harakah is before two similar and consecutive sukuns. Keywords: lengthening- features – phonological representation – rules – phonetics. Abstrak Artikel ini bertujuan untuk memberikan perspektif moden dan kajian fonetik yang berkaitan dengan kaedah Mad dalam pembacaan-pembacaan Al-Quran. Kita sedia maklum bahawa kaedah Mad adalah antara hukum Tajwid yang sering didapati dalam Alquran. Hari ini, kita berada dalam zaman yang memerlukan kepada bahan-bahan ilmiah yang telah dikemukakan oleh ulamak zaman silam. Kita juga memerlukan kepada method yang baru dalam kajian akademik. Artikel ini ditulis untuk mencadangkan method dan pandangan baru berkenaan dengan masalah kaedah Mad dalam Alquran, tanpa meminggirkan pendapat ulamak silam, tetapi mendatangkan kaedah fonetik yang lebih sesuai dengan bidang lapangan kajian akademik pada hari ini. Antara dapatan kajian yang penting ialah: ciri [± panjang] memainkan peranan yang penting dalam menukar alif kepada baris atas sekiranya ia bersukun dan didahului oleh dengan voweel terbuka; ciri [+pergerakan pangkal lidah] adalah penting dalam menukar pembacaan mad asli kepada mad sederhana sekiranya hamzah terletak selepas selepas vowel yang membentuk mad tersebut. Ciri [+ kecatatan oral] memainkan peranan penting bersama ciri-ciri [+pemendekan glotal] dan [+pergerakan pangkal lidah] semasa perubahan mad liin dan asli dalam qiraat Warash kepada mad sederhana sekiranya hamzah terletak selepas vowel panjang dan bunyi-bunyi daripada kecatatan oral. Ciri [+ sukun] pula memainkan peranan yang penting dalam menukar pembacaan bersama vowel pendek kepada mad panjang dengan enam harakat sekiranya baris panjang tersebut terletak sebelum dua sukun yang sama dan berturutan. Kata Kunci: mad - ciri-ciri – gambaran fonetik – kaedah-kaedah – fonetik.