مظاهر الحروب الصليبية في شعر العصر الأيّوبيِّ (Features of the crusades in the poetry of The Ayyubic period) - (Abdel Moneim Ahmed Mohammed Ahmed), عبد المنعم أحمد محمد أ (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: شهد العصر الأيّوبيّ صراعًا محتدمًا بسبب الحروب الصليبيّة، وتركت هذه الحروب آثارها و مظاهرها على المجتمع وصبغته بصبغتها وثارت مشاعر الغضب في كلَّ البلاد الإسلامية. يناقش هذا البحث دور الشعر و الشعراء بوصفهم طائفة من النسيج الاجتماعي لهذا المجتمع، ويحاول البحث الإجابة عن أسئلة، منها: هل كان لهم دورٌ في هذا الصراع؟ وكيف كانت نظرتهم لهذه الحرب الضروس؟ وهل آمنوا بأنّ الكلمة فعل فالتزموا بها، أم اكتفوا بالاشتراك فيها بذواتهم؟ وسوف ننظر إلى آثارهم في هذه الحروب، ونبين ما امتازت به أشعارهم، وأيّ الطرق سلكوا في وصفها، وبأيّ لون تلون شعرهم. ومنهج الباحث في ذلك هو المنهج الوصفي والتحليلي. الكلمات المفتاحية: الجانب الدينيّ- تمجيد البطولة- وصف المعارك- السخرية- أدوات الحرب. Abstract: The Ayyubic period had witnessed heated conflicts as a result of the Crusades. The series of armed campaigns had left their marks on societies and invoked the feeling of anger in the lands of the Muslims. This paper discusses the role of poets and poems as part of the societies. It tries to answer the questions, among others: Did they have any role in this conflict? What were their views in these fierce wars? Did the poets believe in the words of their poems thus committing to the cause or were they just sympathets with them? We look at the effects of wars and try to find the features that made them stand out from the rest, the methods of description employed by the poets and the tone that coloured their poems. Descriptive and analytical methods were used in this study. Keywords: Religious aspect – idolization of heroes – description of wars – irony – tools of war Abstrak: Zaman Al-Ayubi telah menyaksikan konflik yang ketara disebabkan siri peperangan Salib yang telah meninggalkan kesan yang mendalam ke atas masyarakat dan meniupkan kemarahan ke seluruh dunia Islam. Kajian ini membincangkan peranan yang dimainkan oleh syair serta penyair sebagai sebahagian daripada kelompok masyarakat ini, setrusnya mengupas beberapa persoalan, antaranya: Adakah para penyair mempunyai peranan dalm konflik tersebut? Apakah pandangan mereka terhadap peperangan yang sengit itu? Adakah mereka percaya bahawa kata-kata berupa tindakan lalu mereka berpegang teguh dengannya, atau sekadar berperanan seadanya? Kita akan melihat peranan mereka dalam peperangan ini and menyatakan ciri-ciri yang terdapat dalam syair mereka, pendekatan yang diambil untuk menggambarkannya, corak dan bentuk syair mereka. Metod kajian ini adalah diskriptif dan analisa. Kata kunci: Aspek keagamaan – mengagungkan kepahlawanan – gambaran medan peperangan – sinis – alat peperangan