الجانب النظري في تصميم منهج لتعليم العربية للجامعيين غير المتخصصين فيها / The theoretical aspect in designing syllabus for teaching Arabic for non-specialist university students in Arabic - يوسف عباس, الرشيد (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2016)
مخلص البحث: يسعى هذا المقترح إلى تصميم منهج لتعليم اللغة العربية للجامعيين غير المتخصصين فيها، خاصة طلاب المعهد البترولي ب: )أبو ظبي(، وهم طلاب منخرطون في مجال الدراسات الهندسية نسبة لطبيعة المؤسسة التعليمية التي ينتمون إليها ولقد - - قررت اللغة العربية لهؤلاء الطلبة بوصفها متطلباً جامعياً يسعى إلى ربط الطالب الجامعي باللغة العربية قراءة، وكتابة، وتحدثًً. ويهدف هذا المقترح إلى تمكين الطالب الجامعي من القراءة السليمة الخالية من الأخطاء، وتحديد الأفكار الرئيسة للنص،فضلاً عن إقامة الححج وإبداء وجهات النظر، وكتابة مقالات متماسكة تعكس رؤيةً واضحةً، وقدرةً على عرض الموضوع، وتوظيف المعرفة اللغوية بأساليبها التركيبية والبلاغية في إنتاج نصوص مكتوبة، وتطبيق المعرفة اللغوية في تحليل وعرض كتابات الآخرين بأسلوب يتسم بالسلامة اللغوية، والمهارة الفنية. الكلمات المفتاحية: الدارسون - حاجات الدارسي - تخطيط المنهج - المهارات الأنشطة. - Abstract: This paper tries to propose a syllabus design for teaching Arabic to university students who are not specializing in the language with special reference to the students of Petroleum College of Abu Dhabi. They are engineering students who have to fulfill the college requirement subject of Arabic that covers the reading, writing and conversation skills. The syllabus aims to enable the students to read correctly, identify the main ideas of the text, argue and state opinions, write a cohesive text that clearly reflects the idea, be able to present the topic, use linguistic knowledge with the structural and rhetorical styles in producing written text, apply linguistic knowledge in analyzing the writing of others with correct use of language and styles. The study discovered the need to set up such syllabus to teach Arabic specifically to non-specialist students in Arabic; the need analysis had also helped the students to give input on their own expectations; non-specialist students are in a more need to the Arabic language skills comparing to the others; they need more practical use of the language then the knowledge about the language and the material content need to made relevant with the reality of the student life. Keywords: Students - Students’ Needs - Language planning – Skills – Activities. Abstrak: Kajian ini cuba untuk memberikan satu cadangan rekabentuk silibus untuk pengajaran bahasa Arab kepada para pelajar university yang dalam pengkhususan bukan bahasa Arab di Kolej Petrolium Abu Dhabi. Mereka terdiri daripada pelajar jurusan kejuruteraan yang perlu untk mengambil matapelajaran tersebut sebagai salah satu matapelajaran wajib universiti. Matapelajaran Bahasa Arab tersebut meliputi kemahiran membaca, menulis dan bertutur. Silibus yang dibuat menyasarkan para pelajar untuk mampu membaca dengan betul, mengenali isi utama sesuatu teks, berhujah dan mengemukakan pendapat, menulis satu teks yang kohesif dan jelas isinya, mampu untuk membentangkan tajuk tersebut, menggunakan pengetahuan bahasa dengan stail retorik dan struktur dalam menulis teks, menggunakan dalam menganialisa pendapat teks orang lain dengan menggunakan bahasa dan stail yang betul. Kajian ini mendapati bahawa terdapat keperluan untuk membuat silibus pengajaran bahasa Arab terutamanya kepada yang bukan pengkhususan. Kajian analisa keperluan juga membolehkan para pelajar mengemukakan jangkaan mereka terhadap silibus yang dibuat; pelajar bukan pengkhususan lebih memerlukan pendedahan aspek-aspek tertentu berbanding kepada pelajar lain, mereka juga memerlukan aspek praktikal bahasa lebih daripada aspek pengetahuan tentang ilmu bahasa dan kandungan silibus perlulah lebih relevan kepada realiti kehidupan pelajar. Katakunci: Pelajar -ٌ keperluan pelajar -ٌٌ perancangan bahasa -ٌٌ kemahiran -ٌ akitiviti.