التعلم التعاوني: أسسه واستراتيجياته وتوجيهات لتطبيقه في تعلم العربية بوصفها لغة ثانية أو أجنبية (Cooperative Learning: Strategies, Foundations and Directions to its Implementation in Learning Arabic as a Second or Foreign Language) - (Saleh Mahjub Mohamed al-Tingari), صالح محجوب محمد (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: هَدف هذا البحث عبر المنهج الوصفي الاستقرائي إلى تقديم صورة واضحة لمدخل التعلّم التعاوني من حيث: مفهومه، وأسسه، واستراتيجياته، وأنواعه، ودور كلّ من المدرِّس والطالب في تنفيذ خطواته، فضلًا عن إيجابيته في تعلم العربية لغير أهلها. وقد قدم الباحث توجيهات وتطبيقات عمليّة لتعلّم العربيّة بوصفه لغة ثانية أو أجنبية. وقد بينت النتائج مدى فعالية هذا المدخل في تعلّم العربية لغير الناطقين بها، ومردّ ذلك طبيعته التي تركز على العمل الجماعي، وأن اللغة ظاهرة اجتماعية في المقام الأول؛ لأن عمل المجموعات يتيح للطالب الاندماج مع زملائه ممارساً للغة دون خوف أو خجل، وفيه تطبيق للمقولة التربوية التي ترى أنّ الطالب يتعلم من زميله أكثر من مدرّسه، وبينت النتائج أن التعاوني مدخل فعّال في تعلّم اللّغات. الكلمات المفتاحية: التعلّم التعاوني- المجموعات- الاستراتيجيات- المعلّم- الطالب. Abstract: This paper through deductive descriptive method aims at presenting a clear picture of cooperative learning approach in terms of its concept, foundations, strategies, categories and role of each of the teacher and learner in executing its steps. The positive aspects of this learning approach in learning Arabic as a foreign language is also discussed. The researcher presents practical application to learn Arabic as a second language. The results had proven the extent of the effectiveness of this approach in learning Arabic as second language due to its focus on group collaboration. This is possible since language itself is a social phenomenon in the first place and group work gives the learner to mix with his friends to practice language without the barriers of fear or shyness. It is also a platform to practice an educational view that sees that the learner learns more from his colleagues than his teacher hence validating the effectiveness of cooperative learning. Keywords: Cooperative Learning –Groups – Strategies – Teacher – Learner. Abstrak: Makalah ini menggunakan metode deduktif dan deskriptif, bertujuan untuk mendedahkan gambaran jelas mengenai pendekatan yang diambil oleh pembelajaran secara kerjasama iaitu konsep, asas, strategi-strategi, jenis-jenis, peranan yang diambil oleh setiap tenaga pengajar dan pelajar dalam melaksanakannya dan aspek-aspek positif yang terhasil daripada pendekatan yang digunakan dalam mempelajari bahasa Arab sebagai bahasa kedua atau bahasa asing. Penyelidik juga membentangkan hala tuju dan pendekatan amali bagi mempelajari bahasa ini. Dapatan kajian menunjukkan keberkesanan pendekatan mempelajari bahasa Arab sebagai bahasa kedua secara kerjasama kerana ia memfokuskan kepada kerjasama dalam kumpulan. Hal ini tidak menghairankan disebabkan bahasa tersebut sendiri merupakan suatu fenomena sosial, selain kerjasama dalam kumpulan memberi ruang kepada para pelajar untuk berlatih dan bergaul dengan rakan-rakannya tanpa rasa takut dan malu. Pendekatan ini juga merupakan satu platform dalam mempraktikkan pandangan yang dikemukakan oleh ahli pendidikan yang mana mereka menyatakan bahawa seseorang pelajar akan mempelajari lebih banyak bersama rakan-rakan berbanding gurunya. Oleh yang demikian, kajian ini mengesahkan keberkesanan pembelajaran secara kerjasama. Kata kunci: Pembelajaran Secara Kerjasama- Kumpulan-kumpulan- Strategi-strategi- Tenaga Pengajar- Pelajar.