مفهوم الأدب الإسلامي عند الأديب محمد حسن بريغش: دراسة وصفية تحليلية (The Concept of Islamic Literature of the Writer Muhammad Hasan Bereghish: A Descriptive Analytical Study) - (Badri Najib Zubir), بدري نجيب زبير; (Nursafira Ahmad Safian), نور سفيرة أحمد سفيان (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: تتطرق هذه الدراسة إلى تناول مفهوم الأدب الإسلامي عند الأديب محمد حسن بريغش، ويقوم الباحثان بتحليل آرائه الشخصية وأفكاره الخاصة، ومفاهيمه المحددة التي نادى بها حول الأدب الإسلامي في كتبه المختلفة. ومن أهداف هذه الدراسة إعطاء فكرة عامة عن الأديب بريغش، وإبراز تقديمه لمفهوم الأدب الإسلامي. توصّلت الدراسة إلى أن سمات الأدب الإسلامي ومميزاته التي حددها في كتبه لا يمكن أن تكون معايير لتحديد مدى التزام الأدب بالإسلامية؛ نظرًا لأنها سمات للأدب عامة، ومن ذلك وضوح التصور الإسلامي، ولا يكفي عنده عدم التعارض مع هذا التصور، بل يجب أن يكون فيه عنصر الاستمالة إلى الإسلام، والدعوة إلى الله. واعتنى بريغش فوق ذلك بالارتباط الشديد بين الأدب الإسلامي، والأديب المسلم، وهذا الارتباط لم يقتصر على كون الأديب مسلمًا بالاسم، بل لا بدّ أن يكون مسلمًا متمسكا بالشريعة الإسلامية. فمجرد كون الإسلام دين الأديب لا يكفي بمقتضى نظرية بريغش في أن يجعل أدبه من الأدب الإسلامي، ما لم يعرف بالتدين في حياته، وإن دعا فيه إلى مكارم الأخلاق أو إلى شكر نعم الله في الحياة، أو نحو ذلك. ومن أجل ذلك، ترى الدراسة أن هذا الشرط الذي وضعه الأستاذ بريغش غير قابل للتنفيذ عند العملية النقدية للأدب. الكلمات المفتاحية: الأديب بريغش-الكتابات الأدبية- الأدب الإسلامي- المعيار الرباني- الأديب المتديّن. Abstract: This study aims to discuss the concept of Islamic Literature of the writer Muhammad Hasan Bereghish by analysing his personal views and understanding found in his various books. It also aims to give a general account on his thought and highlight his contributions to the conceptualization of Islamic literature. The study concludes that the characteristics of Islamic literature found in his works cannot be the standards to determine how committed is the literature to Islamic requirements as they are merely general characteristics of literature. It is not enough for him that these characteristics are not conflicting with the Islamic literature as there must be also the element of inclination to Islam and the element of propagation to Allah. Bereghish, in addition to that insisted on the strong attachment between the Muslim writer and the Islamic literature. This attachment however, is not restricted to the fact that the writer is a Muslim in name since he must also be a committed Muslim who abides by the Islamic way of life. Keywords: Literary works– Islamic Literature– Godly standards– religious writer. Abstrak: Kajian ini membincangkan konsep sastera Islam yang dikemukakan oleh penulis Muhammad Hasan Brigish dengan melakukan analisis terhadap pendapat beliau berkaitan konsep sastera Islam yang terkandung dalam penulisannya. Objektif kajian ini adalah untuk memberi gambaran umum tentang tokoh tersebut dan menonjolkan konsep sastera Islam yang diperjuangkannya. Dapatan kajian menunjukkan bahawa ciri-ciri sastera Islam yang terdapat dalam penulisan beliau tidak mampu menjadi kayu pengukur untuk menentukan iltizam suatu sastera berdasarkan piawaian yang ditetapkan oleh Islam. Hal ini disebabkan ciri-ciri yang beliau kemukakan dalam penulisannya merupakan ciri-ciri sastera yang bersifat umum. Menurut beliau, ciri-ciri ini bukan hanya tidak boleh bertentangan dengan kesusasteraan Islam, malah hendaklah memiliki unsur kecenderungan terhadap Islam dan dakwah kepada Allah. Bahkan, Brighish menetapkan agar sastera Islam mempunyai hubungan yang rapat dengan penulis Muslim. Walaubagaimanapun, hubungan sedemikian tidak hanya terbatas kepada penulis yang beragama Islam pada namanya sahaja, malah penulis tersebut hendaklah seorang Muslim yang benar-benar mengamalkan syariat Islam dalam kehidupan. Sekiranya seseorang penulis beragama Islam itu hanya pada nama sahaja tanpa diketahui sifat kewarakannya, maka karyanya -menurut konsep Sastera Islam oleh Brighish- tidak boleh dianggap sebagai karya Islami, sekalipun penulis berkenaan menyeru ke arah pembentukan akhlak mulia atau mengajak supaya bersyukur dengan nikmat Allah dalam kehidupan dan sebagainya. Oleh yang demikian, kajian mendapati syarat yang diletakkan oleh Brighish tidak boleh diaplikasikan dalam proses kritikan sastera. Kata kunci: Penulis Brighish- Penulisan Sastera- Sastera Islam- Piawaian Islam- Penulis Warak.