الحداثة في ظل الإسلامية: "عبد العزيز حمودة نموذجا" (Modernism in the Shadow of Islamism : The case study of ‘Abdel ‘Aziz Hammoudah) - (Abdel Qader Faidooh), عبد القادر فيدوح (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: في هذه الدراسة سوف نقف مع نخبة نأت بنفسها عن هويتها طلبا لشفاعة الحداثة التي يتكلمون باسمها من حيث موقعهم في المكان عينه، وتحديدا ممن تبنوا تيار التغريب في أبعاده السياسية، والاجتماعية، والثقافية بهدف بسط نفوذ الحضارة الغربية المادية على حساب ثقافة المصدر، وتغليب فكرة فصل الذاتي عن الموضوعي. وفي ظل هذا الانفصام والتصدع الذي أدى بالحداثيين، المتغربين، إلى إبعاد التوازن بين ما هو عقلي وما هو روحيّ وتستند هذه الدراسة إلى تشخيص الظاهرة في ضوء ثقافة التجاوز والاستلاب التي انتقدها عبد العزيز حمودة من خلال الوسطاء الذين تبنوا الترويج للحداثة وما بعدها، ونصبوا أنفسهم أوصياء على ثقافتنا، وأرادوا تكريس التزييف، استئناسا بثورة الحداثة. الكلمات المفتاحية: الحداثة- اللاجدوى- المنظور الإسلامي- نفق التيه- الحل. Abstract: In this study, we will review together with a number of chosen scholars who have been defending modernism of which they have been so profoundly talk about. In particular, we are talking about those who adopted the western thought in its political, social and cultural dimensions in order to see that these thoughts would emerge triumphant over the invaded culture and promoting the idea of separating between the subjective self and the objective facts. In the light of this, the views of ‘Abdel ‘Aziz Hammoudah in criticizing these figures will be studied. Keywords: Modernism – Non Importance – Islamic Perspective – Tunnel Of Loss – Solution. Abstrak: Dalam kajian ini, kita akan melihat tokok- tokoh terkenal yang mana daripada mereka kita akan mengenal dan mencari faedah kemodenan dan kedudukan mereka serta memperincikan pentakrifan yang diguna pakai oleh mereka yang beraliran barat dalam beberapa bidang seperti politik, sosial, dan budaya. Hal ini bertujuan untuk meluaskan pengaruh tamadun Barat yang bersifat material terhadap budaya sumber dan cuba untuk memisahkan antara kepentingan diri yang subjektif berbanding tujuan utama yang lebih objektif. Oleh hal yang demikian, kekeliruan yang dibawa oleh barat terutama orang-orang yang berimigrasi telah membawa kepada ketidakseimbangan di antara apa yang bersifat rasional dengan apa yang bersifat kerohanian. Maka kajian ini akan mengkaji berdasarkan personafikasi fenomena terhadap budaya pencerobohan dan melampaui batas yang telah dikritik oleh Abdul Aziz Hamouda melalui orang-orang yang telah merima pakai teori kemodenan yang mana mereka telah melantik diri mereka sendiri sebagai pewaris-pewaris terhadap budaya kita di samping mereka ingin menutup kepalsuan yang dibawa oleh barat sebagai permulaan pada revolusi kemodenan. Kata kunci: Kemodenan - Sia-sia - Perspektif Islam - Keangkuhan – Penyelesaian.