إسلامية الشخصية في روايات نجيب الكيلاني (Islamization of the characters in the Najib Kilani’s novels) - (Mohamed Bin Yahya Abu Malhah), محمد بن يحيى أبوملحة (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: لقد كان (نجيب الكيلاني) من أبرز روّاد الأدب الإسلامي من خلال أعماله التنظيرية، والإبداعية. ويعد عنصر الشخصية من أبرز العناصر الفنية في العمل القصصي. ومن ثم، نجد أن (الكيلاني) وسع هذه الدائرة لتنتظم الشخصيةُ الإسلاميةُ تحت لوائها: المهندسَ، والطبيبَ، والمثقّفَ، والعامي، والعامل، والفلاح، حين يتمثّل الواحد منهم الإسلام في مبادئه وسلوكه. فقد قدّم صورة أخرى لتلك الشخصية، صورة حقيقية تصور بعض النماذج السلبية لتلك الشخصية، ثم نقدها نقدًا بنّاء، وقدّم في المقابل نماذج أخرى إيجابية. الكلمات المفتاحية: نموذج- الصوفي- السلبية- المثقف- الإيجابية. Abstract: Najib Kilani is one of the prominent figures in Islamic literature known through his theoretical works and creative writings in the field of Islamic literature. The characters in novels are the most notable creative feature in narrative works. In this regard, we found that Najib Kilani broadened the scope of characters in order to toe the line with the characteristics of Islamic characters such as the engineer, the doctor, the cultured, the ordinary, the worker, the farmer; whose characters and principles became more Islamic. On the other hand, he also presented a different picture of those characters by shedding the light on their negative sides before subjecting them to a constructive criticism while presenting other positive samples of characters. Keywords: Sample – The Sufist – The Negative- The Cultures – The Positive. Abstrak: Najib Al-kailani merupakan antara karyawan yang terkenal dalam dunia sastera islam menerusi karyanya yang kritis dan kreatif. Keperibadian watak adalah salah satu unsur yang sangat penting dalam menghasilkan sesuatu cerita. Dalam pada itu, Najib Al-kailani dilihat cuba meluaskan skop ini dengan memasukkan unsur keperibadian muslim dalam watak-watak seperti jurutera, doktor, ahli akademik, rakyat biasa,pekerja, petani yang mana salah satu daripada mereka membawa imej islam dan berpegang kepada prinsip-prinsipnya. Di samping itu, beliau cuba mengetengahkan beberapa gaya perwatakan iaitu gaya perwatakan yang sebenar yang menggambarkan keperibadian yang negatif, kemudian mengkritiknya dengan kritikan yang membina, dalam masa yang sama beliau turut membincangkan perwatakan lain yang positif. Kata kunci: Model- Sufi – Negatif- Berpendidikan – Positif.